Најбољи студенти медицине неће добити само посао

Посао одмах после завршеног факултета или средње школе – то је један од важних услова за младе људе који одлучују да ли ће остати или отићи из земље. Зато, по трећи пут Министарство здравља организује конкурс и прима у радни однос најбоље дипломце медицинских факултета у Србији. Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да ће најбољи дипломци поред посла добити и специјализацију и упис на докторске студије.

Златибор Лончар је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а навео да ће најбољи дипломци медицине добити и могућност да направе факултетску каријеру.

"То су наша најбоља деца, наша будућност, деца која су на факултету остварила најбоље резултате и заслужили су да добију посао и не само да ће добити посао, добиће и специјализацију и упис на докторске студије, што је велика ствар јер могу да направе и факултетску каријеру – да буду професори на факултету", објашњава Лончар.

Додаје да ће им уговоре о запослењу 26. јуна уручити председник Србије Александар Вучић. 

Најављује да ће се и даље наставити са улагањем и запошљавањем и на тај начин одговорити на миграције лекара и медицинског кадра. 

Наводи да је у току конкурс за средњи медицински кадар – сестре и техничаре.

"Кренули смо са идејом да то буде 200 до 300 медицинских сестара, међутим, пријавило се њих 514 и онда смо морали да продужимо конкурс пар дана. Сигурно ћемо преко 300 њих примити у овом кругу, али на сваких шест месеци ћемо то радити", наводи министар.

Наводи да је председник обећао повећање плате зе медицинске сестре и техничаре као и то да је са председником разговарао и о решавању стамбеног питања, изградњи станова за медицинске сестре и техничаре.

Додаје да је проширена листа лекова.

"Проширена је листа за 31 лек и то нису нимало јефтини лекови, то су лекови за лечење хематолошких обољења, карцином јајника, позитивни метастатски карцином дојке. Терапија која нам је требала и која је изузетно скупа. Направили смо то из уштеда", објашњава Лончар. 

Говорећи о донацији органа наводи да Србији недостају донори.

"Морам да истакнем да је 20 пута већа могућност да нам затреба орган него да будемо донори", поручио је министар.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије