Koji su uslovi za upis u IT odeljenja

U 10 beogradskih osnovnih škola danas se promovišu IT odeljenja. Učenike osmog razreda nastavnici informatike upućuju u prednosti upisivanja takvih odeljenja. Ovo je druga školska godina otkako su IT odeljenja uvedena sa ciljem da se obrazovanje uskladi s potrebama tržišta rada.

Pomoćnica ministra prosvete zadužena za digitalizaciju Biljana Marić je rekla da učenici kroz IT odeljenja mogu da steknu osnovne i napredne veštine iz programiranja, informacionih sistema i upravljanja bazama podataka.

Prema njenim rečima, te veštine će im olakšati nastavak školovanja iz oblasti IT-ja.

Biljana Marić je istakla da će učenici po završetku gimnazije moći da se uključe u inovativne startap kompanije.

Kako je navela, za školsku 2019/2020. godinu 11 gimnazija je izrazilo interesovanje za formiranje IT odeljenja.

Dodaje da gimnazije izražavaju želju za IT odeljenja na osnovu interesovanja učenika i potreba IT sektora, odnosno privrede.

Marićeva naglašava da su sva odeljenja popunjena.

Za upis u IT odeljenje polaže se test iz matematike sa zadacima srednjeg i naprednog nivoa. Za prolaz je neophnodno 120 bodova, a najviše može da se ostvari 240.

Za pripremu đaci mogu da koriste zbirke zadataka za završni ispit. Rok za prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita je između 13. i 17. maja od devet do 14 sati u bilo kojoj gimnaziji ili srenjnoj školi. A prijemni se polaže 2. juna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво