Jung: Ne želimo novac od Ministarstva tajno i krišom

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung odgovorila je ministru Vladanu Vukosavljeviću na njegove jučerašnje optužbe istakavši da Beogradski festival igre ne želi da dobije novac Ministarstva kulture i informisanja tajno i krišom.

Aja Jung je u pismu Vladanu Vukosavljeviću navela da joj elementarno vaspitanje ne dozvoljava da odgovara na njegove prozivke i pogrešne navode, ali "ipak moram da zaštitim Beogradski festival igre od Vašeg besa i mržnje, kao što Vi samostalno i hrabro štitite Ministarstvo kulture i informisanja od Aje Jung".

"Primetila sam da ste baš juče, na dan obeležavanja 20 godina od bombardovanja zgrade RTS-a, vreme proveli u pisanju dugog i analitičnog pisma meni, direktorki jednog festivala. Umesto da mi imponuje, u potpunosti me užasava da zbog tog pisma niste stigli da provedete ni minut Vašeg vremena u Aberdarevoj", istakla je Jungova.

"Zapanjujuće je to što ni 2017. godine, kao ni danas, niste razumeli da Beogradski festival igre ne želi da dobije novac Ministarstva kulture i informisanja tajno i krišom, Vašom voljom ili nevoljom", dodala je Jungova.

Ukazala je da se Beogradski festival igre događa pred očima publike, pa je javni konkurs jedina pravno valjana mogućnost za dodelu sredstava.

"Ja odbijam da se domunđavam sa Vašim saradnicima, državnim sekretarima ili šefovima Kabineta, već zahtevam da unapred znam koliko sredstava će biti opredeljeno za održavanje Festivala igre, kao što i Ministarstvo kulture i informisanja uredno, i bar 10 meseci pre održavanja, obaveštavam o programu i načinu njegovog predstavljanja u zemlji i inostranstvu", naglasila je Jungova.

Jungova u pismu Vukosavljevića podseća da taj program i plan aktivnosti šalje isključivo elektronskom poštom, kao i da su se za vreme njegovog mandata samo jednom sastali. "I to je bilo dovoljno, jer ste vreme koristili na izlizane citate i floskule, u pokušaju da fascinirate svoje saradnike", dodala je Jungova.

"Gospodine Vukosavljeviću, mnogo ste u svojoj mržnji i pismu odlutali, jer niko nije govorio o novcu, već o Vama. Ni sada, ni 2017. godine, u onom tekstu u Blicu. I niko nije pomenuo Ministarstvo i dragocene ljude koji u njemu rade, već isključivo Vas. Imajte u vidu da nikada nisam licitirala ciframa, već Vašim ignorisanjem programa i najvažnijih svetskih autora i igrača. I nisam Vas neukusno osudila na kratko ministarsko trajanje, jer svedoci smo da Vi trajete baš dugo", objasnila je Jungova.

"Samo sam na pitanje novinara o sudbini već održanog Beogradskog festivala igre konstatovala da pojedini umetnički dometi i gostovanja velikih zvezda, umeju da nadžive priču o njihovim pozivarima, organizatorima, ali i priču o ministrima, sekretarima i članovima komisija... Htedoh reći, mogli ste bar jednog dana biti deo neke požutele fotografije sa Barišnjikovim, Kilijanom ili Naharinom, a ni to niste uspeli", napomenula je direktorka Beogradskog festivala igre.

Jungova, takođe, u pismu navodi da ne bi govorila o privatnim organizacijama i institucijama kulture, jer su upravo privatne inicijative i projekti stub svakog ozbiljnog društva.

"Uostalom, gospodine Vukosavljeviću, poznajemo se još od onda kada ste Vi radili u privatnoj agenciji 'Logos' i držali baner marketa 'Super vero' na prvoj konferenciji za novinare Beogradskog festivala igre. Posle ste ušli u privatni biznis sa nekretninama, a onda igrom nesrećnih okolnosti po kulturu, postali prvi ministar bez kulture i bez informisanja. Zato me i ne čudi da pismo koje potpisujete i upućujete meni, plasirate na zvaničnom sajtu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, sa vickastim i originalnim naslovom kakvog ste se samo Vi mogli setiti", poručila je Jungova.

"U budućnosti, ma gde ona bila, savetovala bih Vam i malo više poštovanja prema ženama i majkama. Bilo da su menadžerke ili umetnice ili samo uspešne žene. Ako uspete to poštovanje da pokažete, bićete i Vi verujem malo uspešniji", zaključila je direktorka Beogradskog festivala igre.

Prethodno je Aja Jung na konferenciji za novinare posvećenoj obeležavanju Svetskog dana igre izrazila dugogodišnje neslaganje i nezadovoljstvo saradnjom sa ministrom Vukosavljevićem i navela da se nijedan ministar nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre kao on.

Na to je reagovao Vukosavljević koji je izjavio da je Aja Jung izrekla laži na njegov račun i obmanula javnost i optužio Jungovu da vrši pritisak na Ministarstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво