Kо гуши Фестивал игре – oштар одговор министра културе на оптужбе Аје Јунг

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је да је директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг изрекла лажи на његов рачун и обманула јавност тврдећи да се нико до сада није толико трудио да угуши Београдски фестивал игре као актуелни министар културе.

Владан Вукосављевић каже да "приватни, профитни и веома солидног квалитета" фестивал добија издашна средства, већа него неке веома значајне манифестације.

Министар културе оптужио је Ају Јунг да врши притисак на Министарство, те да "потеже за политичким и другим везама", како би утицала на рад министра, Министарства или комисија Министарства културе и информисања.

"У ставу 'да се нико до сада није толико трудио да угуши Београдски фестивал игре, као актуелни министар културе', крију се и лаж и клевета", нагласио је Вукосављевић реагујући на оптужбе које је Јунгова изнела на конференцији за новинаре.

Вукосављевић је подсетио да је Београдски фестивал игре у последње две године на конкурсу Министарства културе и информисања добијао средства у укупним износима од по 11,5 милиона динара, а да је Министарство, из скромног дискреционог фонда, тај износ битно увећавало, како ће бити и ове године.

Министар истиче да Београдски фестивал игре добија од Министарства већи износ него веома значајне манифестације попут Бемуса, Феста, Стеријиног позорја, Београдског џез фестивала, Нишвила, Гитар арта и других.

Фестивал игре финансирају и градски и покрајински секретаријати за културу, такође вишемилионским износима, наопменуо је Вукосављевић.

"Ако Јунгова, упркос томе, сматра да би држава или Министарство културе и информисања требало да покрију све или скоро све трошкове Београдског фестивала игре, а да њој као организатору остане приход од улазница, онда смо ближе логици Остапа Бендера 'идеје наше, бензин ваш', а не разумној и друштвено и морално прихватљивој аргументацији", сматра Вукосављевић.

Према речима министра културе лошу комуникацију са министарством имаће свако ко се служи притисцима било које врсте.

"Свако ко тражи састанке месецима пре конкурса Министарства како би се 'договарао' колико ће новца да добије, свако ко потеже за политичким и другим везама како би утицао на рад министра, Министарства или комисија Министарства културе и информисања, свако ко у медијима без икаквог основа клевеће рад Министарства културе и информисања, са њим ће имати 'лошу комуникацију', шта год то да значи на језику амбициозног менаџера", истакао је Вукосављевић.

Јунг: Вукосављевић игнорише и гуши фестивал

Аја Јунг је претходно на конференцији за новинаре посвећеној обележавању Светског дана игре изразила дугогодишње неслагање и незадовољство сарадњом са министром Вукосављевићем, навела потпуно одсуство комуникације и чињеницу да су прву информацију о средствима која је фестивал добио на конкурсу Министарства добили две недеље након завршетка главног програма.

"Министар Вукосављевић је девети министар од како смо почели да планирамо и кренули у реализацију Београдског фестивала игре. И сви министри су имали различите циљеве, амбиције и приоритете, али се ниједан није толико трудио да угуши Београдски фестивал игре као он", казала је Јунгова.

Према њеним речима министар игнорише фестивал који је постао важан не само за нашу средину, него и за цео регион и Европу.

"Он игнорише најважније ауторе данашње уметничке игре, кореграфе попут Нахарина или Годанија, и на тај начин показује невероватну незаинтересованост за европске и светске стандарде, у неком тужном настојању да удовољи чаршији", рекла је Јунгова.

Јунгова је навела да су кроз Фестивал игре, овог пролећа, домаћа позоришта приходовала близу седам милиона динара.

"Када би се у Израелу ансамбл 'Батшева' нашао у истом рангу или на истом конкурсу са неким фолклорним ансамблом или манифестацијом, то би био скандал", навела је Јунгова.

Јунгова је додала да не брине за будућност фестивала, јер ће тај фестивал и његови домети у области савремене игре, надживети, како је навела, и министра Вукосављевића и Владана Вукосављевића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи