Uručene Nagrade grada Beograda

U Skupštini Beograda uručena je Nagrada grada Beograda najboljima u 2018. godini u 17 kategorija. Lauerati su, između ostalih, Dr. Danica Grujičić za doprinos u medicini, Jelena Lengold za književnost i prevođenje, glumac Nenad Jezdić, Miroslav Lazanski za novinarstvo, Igor Đorđević za doprinos filmskom i radio-televizijskom stvaralaštvu i mnogi drugi za arhitekturu, obrazovanje, poljoprivredu, sport i razvoj Beograda.

Svim dobitnicima i prisutnima u Skupštini grada obratio se gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je istakao da je srpska prestonica danas moderan i slobodarski grad. Gradonačelnik je rekao da ono što razlikuje Beograd od ostalih gradova i što ga čini specifičnim jesu pre svega Beograđani.

Srdačnost, neposrednost, nesebičnost čini Beograđane posebnim. To što su kreativni i vredni je jako značajno za Beograd i naš grad se time ponosi i ume da ceni", kazao je Radojičić. 

Gradonačelnik Beograda zahvalio je Komisiji jer je, kako je ocenio, imala težak zadatak da skrene pažnju na sve te vredne ljude. 

"To je dobro, jer smo imali puno uspešnih ljudi i projekata koji su zasluživali da budu nagrađeni. Zahvaljujem se svin laureatima na svemu što su učinili svojim trudom i kreativnošću da bi između ostalog i Beograd bio bolji, lepši, humaniji i zdraviji grad. Ovakva dela moraju da budu podstrek svima nama", kazo je Radojičić. 

U ime nagrađenih, na nagradama se zahvalio istoričar umetnosti Nikola Kusovac. 

"Zaslugu što vam se obraćam sada u ime nagrađenih trebalo bi potražiti u mojim godinama , a ne u osobitom značenju mog dela. To činim u ime opšte pažnje i hvale vredne i dostojne galerije ličnosti, stvaralaca koji su svojim delovanjem dali neprocenjiv doprinos boljitku našeg grada i društva u celini", kazao je Kusovac.

Dodao je da će većini dobijeno priznanje značiti dalji podstrek za nove radne uspehe na sveopštu korist. 

Nagrada za književnost i prevodno stvaralaštvo pripala je Jeleni Lengold, za knjigu Odustajanje.

Dobitnik nagrade za pozorišno stvaralaštvo je glumac Nenad Jezdić, za ulogu Kantora u predstavi Kralj Betajnove u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Glumac Igor Đorđević nagrađen je u kategoriji filmskog i radio-televizijskog stvaralaštva za ulogu Đorđa Katića u TV seriji Koreni.

U oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, vizuelnih i proširenih medija nagrađen je Milija Nešić, za samostalnu izložbu Umetnost pulsira kosmosom.

Kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski dobitnik je nagrade grada za muzičko i scensko stvaralaštvo, za nacionaln operu Sedra, premijerno koncertno izvedenu 17. decembra prošle godine u Kolarčevoj zadužbini.

U oblasti društvenih i humanističkih nauka nagrađen je profesor dr Žika Bujuklić za delo "Pravnički dometi pesnika Laze Kostića", a u oblasti prirodnih i tehničkih nauka Aleksandar M. Spasić za delo "Arheology of emisions-elektrohydrodynamics principles".

Profesorki Danici Grujičić dve nagrade

U oblasti medicine dodeljene su dve nagrade - profesorki Danici Grujičić za rad i rezultate izuzetne vrednosti i značajan doprinos u razvoju i unapređenju medicine u 2018. godine.

Takođe, nagarada je dodeljena i grupi medicinara za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine za 2018. godinu - Zorici Stević, Dragani Lavrnić, Vidosavi Rakočević Stojanović, Ivani Basti, Ani Nikolić, Aleksandri Kačar, Ivanu Marjanoviću i Stojanu Periću za delo "Neuropatije, principi savremene dijagnostike i terapije".

Nagrada za pronalazaštvo dodeljena je Nataši Golić, Amareli Terzić Vidojević, Katarini Veljović i Igoru Mrvaljević za pronalazak "Nova probiotička starter kultura za humanu i animalnu primenu".

Nagradu u oblasti arhitekture i urbanizma dobio je autorski tim "Remorker arhitects", koji čine Dušica Totić, Marko Korošec, Milan Katić, Ivana Tijanić, Miloš Milićević, Hristina Tošić, Darko Rašeta, Ana Brkić i Vanja Paunović za rekonstrukciju i adaptaciju poslovne zgrade "Trudbenik" u Beogradu.

Porodično poljoprivredno gazdinstvo Dejana Tabakovića iz Velike Moštanice dobitnik je nagrade u oblasti poljoprivrede.

Nagrada grada Beograda za novinarstvo dodeljena je Miroslavu Lazanskom, novinaru, vojnopolitičkom komentatoru, za izuzetan višedecenijski rad u toj oblasti.

U oblasti obrazovanja, nagrada je pripala profesoru Milanu Raspopoviću za knjigu "Matematička gimnazija od sna do jave".

Nagrada grada Beograda u oblasti sporta dodeljena je džudisti Nemanji Majdovu, za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u džudou prošle godine.

Goran Vasić, autor projekta "Eko kviz", dobio je nagradu u oblasti zaštite životne sredine, za uspešno realizovano kviz takmičenje od petog do osmog razreda osnovnih škola o značaju zaštite životne sredine, ekologije i reciklaže.

Nagradu za herojsko delo dobile su Aleksandra Janković i Olivera Jovović, iz Udruženja SMA Srbija, za rad na poboljšanju medicinske nege u Srbiji, posebno za uspeh u borbi za snabdevanje obolelih od SMA teško dostupnim lekovima, pomagalima i aparatima neophodnim za život.

Nikola Kusovac dobitnik nagrade za trajan doprinos razvoju Beograda

Nagradu za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda dobio je Nikola Kusovac za istraživački i muzeološki rad u području srpske likovne umetnosti od 18. do 20. veka i za afirmisanje likovne umetnosti u javnom području.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Beograd dobio je Ivan Tasovac za koncert na otvorenom "Piknik pod zvezdama", u ogranizaciji Beogradske filharmonije.

Dobitnici Nagrada za stvaralaštvo mladih su Milica Tomić u oblasti nauke i Tamara Žderić u oblasti umetnosti.

Dobitnici Nagrada "Svetislav Stojanović" su - kao pojedinac Branislav Mutić, radnik Vatrogasno-spasilačke čete Zemun za iskazanu stručnost, požrtvovanost i hrabrost u intervenciji spasavanja šestogodišnjeg deteta iz kuće zahvaćene požarom, kao i Vatrogasno-spasilačka četa Zemun za izuzetne rezultate u oblasti zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene od požara, eksplozijama, akcidentima sa opasnim materijama, elementarnim i drugim nepogodama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво