Ništa nije sto odsto bezbedno od požara

Preventivno delovanje i pažnja su jedine mere koje mogu da se preduzmu u cilju sprečavanja požara u objektima od nemerljivog kulturnog značaja, rekao je za RTS komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović.

Miloš Majstorović je za Beogradsku hroniku govorio o požaru u Notr Damu i zaštiti objekata od kulturnog značaja.

Iako su se mnogi pitali zašto nije pokušano gašenje požara na Notr Damu iz vazduha Majstorović kaže da vatrogasci nerado koriste tu vrstu gašenja.

"Ne mogu da pričam u ime vatrogasaca Pariza. Ne postoje isti požari. Ali, konkretno, mi ne želimo da koristimo vazduhoplove iz više razloga. Prvo zato što tokom požara ima puno gustog dima i nije bezbedno za pilote, ali nije bezbedno ni za vatrogasce i druge ljude oko objekta zbog čega je često veća šteta nego korist od takvog gašenja. Može da bude veoma opasno za ljude koji se nalaze oko zapaljenog objekta kada odjednom iz vazduha bacite 1.000 litara vode", objasnio je gostujući u Beogradskoj hronici Miloš Majstorović. 

Kada je reč o uzroku požara u Notr Damu, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd kaže da je u ovom trenutku to nemoguće znati jer će biti potrebno više dana da se dođe do samog mesta odakle je požar buknuo.

"Teško je očekivati da se sada znaju sami uzroci požara, istraga će verovatno trajati 10-15 dana a možda i ceo mesec", smatra Majstorović.

Kada je 2004. godine goreo Hilandar, požar se proširio i progutao veliki deo konaka.

"Kada je reč o objektima koje imaju duge hodnike, u slučaju požara vatra se lako prenosi, zbog čega se sada na svakih 10-15 metara stavljaju protivpožarni zidovi koji će u slučaju požara sprečiti njegovo dalje prenošenje", objašnjava Majstorović.

Na savremenim objektima koji su još u izgradnji, protivpožarne mere se preduzimaju kako tokom radova, tako i u samom objektu kada se završi.

Takva je situaciji i u Hramu Svetog Save gde se posebne mere preduzimaju prilikom upotrebe otvorenog plamena ili tokom varenja a sam objekat je obezbeđen 24 sata.

Kada je reč o starim crkvama, jedino mogu da pomognu preventivno delovanje i pažnja, kao i da ti objekti ne budu bez obezbeđenja.

Većina verskih objekata nije pod direktnom kontrolom vatrogasne brigade jer to zakon i ne predviđa. Međutim, vatrogasci su uvek dostupni za saradnju i savet.

Prilikom svake intervencije vatrogasci deluju po principu pomeranja ljudi, životinja i materijalnih vrednosti a ukoliko se zna da je reč o objektu koji sadrži važne kulturne dragocenosti Majstorović kaže da se onda deo snaga usmerava na evakuaciju tog segmenta ukoliko je moguće.

"Ništa ne može da bude sto odsto sigurno. Međutim, sada se radi na mnogo većem nivou nego ranije", rekao je gostujući u Beogradskoj hronici komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво