Grujičić: Nije cela Srbija zagađena, potrebna naučna analiza

Načelnica Klinike za neurohirurgiju KCS Danica Grujučić rekla je za RTS da mora da se napravi naučna studija koja će dokazati šta je u Srbiji zagađeno. Morate gledati lokacije koje su bombardovane, a bombardovano je 70 odsto civilnih ciljeva, ističe Grujičićeva.

Skupštinska komisija za ispitivanje posledica bombardovanja tvrdi da su deca rođena u periodu NATO bombardovanja "osetljivija na nastanak" malignih oboljenja krvi. S druge strane su oni koji pojašanjavaju da epidemije kancera nema i da se štetnost osiromašenog uranijuma precenjuje. Pravu istinu ipak mogu znati jedino oni koji se sa onkološkim pacijentima svakodnevno suočavaju.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Danica Grujičić je rekla da nema porodice u Srbiji u kojoj nema obolelog od malignih bolesti.

"Ono što smo kao kliničari primetili, to je da se određene vrste tumora koje su se javljale isključivo kod ljudi od pedeset ili šezdeset godina – sada javljaju kod dece", rekla je Grujičićeva.

U jednom periodu, od 2008. do 2012. godine, drastično su nam se pogoršali rezultati lečenja dece, ističe doktorka Grujičić.

"Moram sa ponosom da kažem da naša koleginica sa Instituta sa onkologiju i radiologiju na pedijatriji zajedno sa nama lepo sarađuje i da, kada su u pitanju tumori mozga, imali smo praktično svetske rezultate", kaže doktorka.

Nisu se mnogo razlikovali procenti izlečenih ili produženih života u odnosu na svetske, kaže doktorka Grujičić.

"Međutim, u tom periodu nismo znali da li negde grešimo. Isto operišemo, dajemo iste lekove, ali nismo uspeli da vidimo zašto su nam u tih četiri-pet godina drastično lošiji rezultati, tumori su bili agresivniji", kaže ona.

Kako ističe, sada se u ovom periodu pojavljuju tumori koje patohistolozi u Americi, Engleskoj i Nemačkoj ne mogu da klasifikuju.

Prema rečima dr Grujičić, mora da se napravi naučna studija koja će dokazati šta je u Srbiji zagađeno.

"Ne možete gledati celu populaciju, morate gledati lokacije koje su bombardovane, a bombardovano je 70 odsto civilnih ciljeva, svako postrojenje koje je bilo na mapi hazarda", rekla je Grujičićeva.

Ako se dogodi poplava, zemljotres, bombardovanje, tada se oslobađaju toksične materije iz tih postrojenja i u određenom regionu se pravi ekološka katastrofa, objašnjava Grujičićeva.

"Nije cela Srbija zagađena, ono što nijedna vlast nije uradila posle 1999. godine je metodična i tačna naučna analiza", kaže Grujičićeva i dodaje da svuda u svetu imate priznate matematičke modele na osnovu kojih može da se izračuna koliko je bilo toksičnih materija.

"Kasnimo, ali nismo zakasnili", zaključila je Grujičićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво