Može li Srbija da postane startap centar Balkana?

Za ubacivanje u sledeću brzinu, odnosno u novu fazu digitalne ekonomije presudne su informacione tehnologije i strtap preduzeća koja se time bave. Dokle se stiglo na tom putu u proteklih sedam godina i koliko nas godina još deli od realizacije ideje da Srbija postane startap centar Balkana?

Prva startap Akademija u Srbiji nastala je pre sedam godina.

"Bilo je veoma teško pronaći startap timove i pojedince da bismo radili s njima, da bi na taj način startovali celu scenu,  a s druge strane danas imamo stotine prijava iz kojih imamo luksuz da sada biramo najbolje", kaže Vukašin Stojkov iz"Startita".

Godine 2010. u startapove se investiralo 50 hiljada evra. Prošle godine 70 miliona evra.

"Sada smo došli do toga da imamo u Srbiji jednu kompaniju koja se na svetskom nivou bavi izradom rešenja koja pomaže u lečenju raka i drugih retkih bolesti", kaže Stojkov.

Od egzotike do standarda - tako tranzicioni period Informatičkih tehnologija u regionu vide stručnjaci.

"Pre deset godina mi smo govorili o startap preduzetnicima koji su se usredsredili na proizvod. Danas ljudi su shvatili da stvaraju organizacije, da stvaraju biznise", kaže Jan Kobler, partner SC "Ventures".

Zato je pre dve godine država formirala Savet za IT.

"Koliko god postoji taj mit o samostalnom preduzetniku kome niko ne treba i koji na kraju dana odjaše romatično u noć sa džakom punim para - to prosto nije tačno. Ako pogledamo bilo koju razvijenu ekonomiju videćemo da je velika uloga države bilo kroz poresku politiku što je u slučaju Irske, do bliskih veza vlade, vojske, univerziteta, što imamo u Izraelu", kaže Nenad Paunović, savetnik u Vladi Srbije za digitalizaciju.

Presudna za ubacivanje u četvrtu revoluciju, pored digitalne infrastrukture, jeste i pravna uređenost.

"Imamo takođe i banke koje su vrlo važne pošto daju finasijsku infrastrukturu jer su nam potrebne kapitalne tekuće transakcije da bi ta digitalna ekonomija mogla globalno da radi", kaže Nebojša Đurđević, iz Inicijative "Digitalna Srbija".

Priliku za predstavljanje, a i pronalazak potencijalnih investitora, IT kompanije imaće već za dve nedelje kada se u Beogradu održava digitalni samit Zapadnog Balkana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво