"Vrhunac epidemije gripa, očekuje se smanjenje broja obolelih"

Epidemiolog Leposava Garotić Ilić kaže za RTS da smo sada na vrhuncu epidemije gripa, kao i da se očekuje da za nedelju ili dve počne opadanje broja obolelih.

Leposava Garotić Ilić je, gostujući u Dnevniku RTS, navela da je prema poslednjim podacima na teritoriji Beograda preminulo osam osoba od gripa, odnosno smrtni ishod može da se poveže sa gripom.

"Ne bih pravila paniku vezano za obolevanje sa smrtnim ishodom zbog toga što svake godine u svetu umre od 350.000 do 500.000 osoba od posledica gripa", rekla je Garotić Ilićeva.

"Mi svake godine, kako na teritoriji Beograda tako i na teritoriji Srbije, registrujemo smrtne ishode. To je bilo i u vreme pandemije, a od tada mi sprovodimo nadzor nad teškom akutnom respiratornom infekcijom, tako da kod svih tih slučajeva radi se laboratorijska potvrda gripa i znamo da je osoba koja je doživela smrtni ishod i imala grip", objasnila je Garotić Ilićeva.

Ukazala je da su među umrlima hronični bolesnici, kardiovaskularni, sa dijabetesom i gojazne osobe, kao i da prema zvaničnim podacima nijedna osoba koja je umrla nije bila potpuno zdrava.

Podsetila je da je AH1N1 svinjski grip čiju smo pandemiju imali 2009. godine i da je tada na teritoriji Beograda u klinikama umrlo 33 osoba, s tim što je 18 ljudi bilo iz Beograda, kao i da je na nivou Srbije oko 140 osoba umrlo.

"Bilo je tada trudnica, ali tada smo takođe radili laboratorijsku potvrdu tako da smo znali da je smrtni ishod bio povezan sa gripom, ali svake sezone nevezano da li je AH1 koji nam je u cirkulaciji od 2009. godine do sada u više sezona bio, bilo da se radi o nekom drugom tipu podvirusa, registruju se smrtni ishodi i kod mlađih osoba", navela je Garotić Ilićeva i dodala da to nije specifičnost ovog tipa gripa.

Istakla je da hronični bolesnici ne treba mnogo da čekaju i da treba da se obrate lekaru ako osete neko oslabljeno ili otežano disanje.

"Zdrave osobe ako temperaturu ne mogu da skinu u roku do tri dana i ukoliko osete neke tegobe koji nisu očekivali da se jave", rekla je Garotić Ilićeva.

Naglasila je da je raspust produžen, pa je smanjen rizik prenosa virusa među školskom decom, kao i predškolskim grupama.

"Smanjiće se mogućnost širenja virusa ne samo u tim kolektivima, nego i među porodicama i drugim kolektivima. Mi smo sada negde na vrhuncu epidemije i očekujemo da za nedelju, dve i počne opadanje broja obolelih", zaključila je Garotić Ilićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво