Ne junačite se, odležite grip

Stručnjaci savetuju da se građani obrate lekaru ukoliko se javi glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, temperatura i kašalj. Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" ističe da se ne treba junačiti i truditi da se virus odleži na nogama.

Škole su na još sedam dana prvo zatvorili u Užicu. Ministarstvo zdravlja danas je predložilo Vladi, a Vlada školama, da se raspust produži u celoj Srbiji za još nedelju dana zbog epidemije gripa. Da li će početak nastave biti prolongiran, zavisi od odluke škole.

"Znamo da vraćanje dece u školski kolektiv favorizuje način prenošenja kako u samom školskom kolektivu tako i na opštu populaciju. Tako da je ovo jedna dodatna predostrožna mera kako bi usporili širenje ovoga virusa u populaciji kada je njegova najveća aktivnost", kaže Darija Kisić Tepavčević iz Batuta.

A upravo se fizička aktivnost ne preporučuje ukoliko se osete neki od simptoma. Grip treba da se odleži i ukoliko se javi glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, temperatura i kašalj – obratite se lekaru.

Kisić Tepavčević ističe da ljudi ne treba da se junače i trude da bolest odleže na nogama, jer se na taj način povećava verovatnoća od nastanka komplikacija i može da šire infekciju oko sebe.

"Antivirusni lek, koji se spominje dosta često u medijima, postoji. On sprečava razmnožavanje ovog virusa i dalje širenje, međutim njegovu upotrebu isključivo treba ograničiti na stacionarne ustanove, na tercijarnu zdravstvenu zaštitu i o tome odlučuje lekar", kaže Kisić Tepavčević.

Iako osnovci i srednjoškolci u Vojvodini nisu na raspustu, ukoliko škole odluče da usvoje preporuku Vlade, đaci će se u klupe vratiti takođe za nedelju dana. Kada se stabilizuje situacija, časovi će biti nadoknađeni na način koji odredi škola.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије