Humanitarni koncert srpskih padobranaca za obnovu ruske crkve

Uoči dolaska Vladimira Putina ove nedelje u Srbiju, organizovani su brojni događaji. Srpski padobranci elitnih specijalnih jedinica 63. vazduhoplovne brigade, u čast ruskog predsednika, organizuju humanitarni koncert, kako bi prikupili sredstva za obnovu ruske crkve Svete Trojice u Beogradu.

Rusku crkvu u Beogradu sagradili su emigranti iz Rusije 1924. godine, a kraljevska porodica Karađorđević i vlada u Beogradu obezbedili su finansijsku pomoć u izgradnji.

Oštećena je tokom bombardovanja Jugoslavije 1999, a posle godinu dana počela je obnova. Devetnaest godina kasnije, nedostaju sredstva da se radovi privedu kraju.

"Moramo da učvrstimo temelje hrama jer su nam se pojavile pukotine u priprati. To je jedan ozbiljan zahvat koji podrazumeva da se obezbedi takva statika da vernici mogu da bezbedno u dužem periodu dolaze svakodnevno na bogosluženja u hram. A drugi zadatak je uvođenje savremenog sistema ventilacije koji je potreban, a treća stvar je dar koji smo dobili od srpske države koja je obezbedila sredstva da se freskopiše", ističe protojerej Vitalij Tarasjev, starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu.

Radove su odlučili da ubrzaju veteranski padobranci elitnih srpskih specijalnih snaga 63. vazduhoplovne brigade koji su organizovali veliki humanitarni koncert pod motom "Hvala vam za crkvu Svetog Save", i tako zahvalili Rusiji i Rusima.

"Najčešće u tim našim ljudskim, međuljudskim odnosima i vezama mi ostajemo nemi na neke stvari koje neko nama čini, ali iz ljubavi koju osećamo koju nama ruski narod i ruska crkva, ruska država daje ovo već nekoliko vekova pruža našoj crkvi, našoj državi, našem narodu kao znak blagodarnosti. Naša zajednica, naše crkve i naš narod upravo na ovaj način, jedan skroman način, pokušava da se zahvali i svakom Rusu ponaosob", napominje protojerej Nebojša Topolić, starešina Bogorodičine crkve u Zemunu.

Dobrotvorni koncert biće održan u Kolarčevoj zadužbini u utorak. Sa publikom će se družiti brojni izvođači, među njima i Slobodan Trkulja, kao i hor Kosovski božuri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво