"Vek pobednika" – najviše ocene iz ugla struke

Mediji iz regiona i sveta sa pažnjom su pratili vojnu vežbu "Vek pobednika". Agencije prenose da je Srbija pokazala snagu u vreme napetih odnosa oko Kosova i Metohije. A kako je vežba izgledala iz ugla vojske i struke?

Ministar odbrane Aleksandar Vulin vežbu "Vek pobednika" je ocenio kao vrlo dobru. Osam sati vežbalo je osam hiljada vojnika. Od Peštere do Titela – na zemlji, u vazduhu i vodi.

"Malo je armija u svetu koje mogu u tako kratkom vremenskom periodu da se organizuju, izađu na toliko različitih pravaca i odgovore na svaki zahtev. Ovo je vežba koja je pokazala da je naša vojska u stanju da se nosi sa svim izazovima i da nema baš nikoga ko može da zanemari Vojsku Srbije i ako ikad pomisli zlo našoj zemlji i našem narodu, bez obzira gde on živeo, moraće da zna da je ova savremena, moderna, snažna Vojska Srbije spremna da zaštiti našu zemlju, naš narod", poručio je Vulin.

Najviše ocene i od načelnika Generalštaba.

"Želim da istaknem da su ostvareni svi ciljevi koji su planirani i definisani u procesu planiranja ovako kompleksne združeno-taktičke vežbe 'Vek pobednika'", naveo je general-potpukovnik Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

U uspešno obavljene zadatke analitičari ubrajaju i to što je vežba prošla bez ijednog incidenta. Posebno ističu odlično sadejstvo svih vidova i rodova vojske.

"Rečna flotila je pokazala da je prenaoružana novim artiljerijskim sistemima, avijacija sa osam 'migova 29' u vazduhu je pokazala da se lovačka avijacija vratila na naše nebo. Kopnena vojska je pokazala nove proizvode domaće vojne industrije, pre svega 'lazar 3' i 'noru B52'", ističe Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator.

Vojska se tako predstavila kao snažan faktor odvraćanja, ocenjuju stručnjaci, ali iz vežbe čitaju još jednu poruku.

"Mi, nažalost, nemamo vojnike regrute. Moramo da posvetimo pažnju obuci omladine, odnosno obnavljanju služenja vojnog roka. To je jedna moja poruka, jer od njih bismo pravili te profesionalce, odnosno vojnike koji bi izvršavali zadatke kao što su ovi danas", naglašava Milomir Miladinović, general u penziji.

"Vek pobednika" odjeknuo je i u regionu. O vežbi su izveštavali mediji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji. Američka agencija AP prenosi da je Srbija vežbom pokazala snagu u vreme napetih odnosa Beograda i Prištine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара