АП: Србија показује снагу у време напетости око Косова

Србија је одржала велике војне вежбе поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата, јавља АП, оцењујући да то представља показивање снаге у време растућих напетости око Косова.

Српски званичници су, наводи америчка агенција АП, посебно забринути због планова руководства косовских Албанаца да своје безбедносне снаге трансформишу у регуларну војску.

Срби су, како се додаје у извештају, упозорили да ће предузети мере, које нису прецизирали, како би спречили тај корак и "заштитили" српску мањину на Косову. 

АП оцењује да су у последње време порасле напетости у региону, где се Београд и Приштина међусобно оптужују за подривање напора за помирење, након рата 1999. који је завршен интервенцијом НАТО-а

У извештају се, такође, тврди да Србија у последње време, "уз подршку свог савезника Русије", све више "витла сабљом" око Косова, укључујући и подизање борбене готовости својих трупа након низа мањих инцидената. 

Интервенција српске војске на Косову покренула би директан окршај са трупама НАТО-а које су тамо стациониране, констатује АП.

Агенција указује да је у манервима под називом "Век победника", коришћена права муниција, да у њима учествује 8.000 војника, 100 тенкова и "из Русије набављени" ловци "миг-29".

У извештају се наводи да председник Александар Вучић, који је присуствовао војним вежбама одржаним у разним деловима земље, каже да ће Србија ојачати своје офанзивне снаге новом опремом, укључујући хеликоптере, 30 тенкова из Русије и дронове из Кине, и преноси се следећа Вучићева изјава: "Драматично јачамо нашу војску. Нико, осим можда Румуније, не може да се пореди са нама". 

На крају текста, АП примећује да Србију често погрешно оптужују да је изазвала Први светски рат, пошто је, како се наводи, "млади српски националиста" Гаврило Принцип, убио аустријског надвојводу Франца Фердинанда у Сарајеву 1914. године, што је покренуло низ догађаја који су довели до рата.

У четворогодишњем рату Србија је изгубила око половине свог мушког становништва, укључујући 130.000 војника у низу битака против много јачег непријатеља, подсећа АП и додаје да се српски губици, у поређењу са бројем становника и величином војске, сматрају најтежим у Европи.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 10. нов 2018, 16:57) - anonymous [нерегистровани]

Za odbranu Srbije

Gospodo iz AP...Srpska vojska vezba u Srbiji a gde vasa vezba i sa kojim ciljem?

(субота, 10. нов 2018, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Jaka vojska mir u regionu.

(субота, 10. нов 2018, 16:19) - milan lala [нерегистровани]

1244

Interevencija Srpske vojske na KiM bila bi samo protiv naoruzanih albanski terorista koji prete da ce pod novim imenom " vojska kosove " zauzeti sever KiM naseljen Srbima . Vojska Srbije nema nikakve neprijateljske namere prema NATO na KiM . Sukoba bi bilo jedino ako bi NATO napao vojsku Srbije . No neka se ne zaboravlja da ovo nisu 90-te i da Srbija vise nije sama a ni slaba. Na KiM vazi rezolucija 1244 SB-OUN a po njoj tamo ne moze biti nikakve albanske vojske. Prema tome neka niko ne sumnjaju da se vojska Srbije zastiti Srbe na severu KiM po rezoluciji 1244 SB-OUN jer na to imamo pravo .

(субота, 10. нов 2018, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

Da ih možda ne ugrožava

Vojna vežba Srbije? Nisu pisali da vojna vežba NATO snaga diže tenzije sa Rusijom, ali zato za Srbiju upravo to pišu.

(субота, 10. нов 2018, 15:56) - Djordje [нерегистровани]

Samo hrabro

Vise i cesce treba to da pokazuje, e sad sto se to nasim neprijateljima ne dopada to je njihov slobodan izbor.
Strepe oni jer znaju kolika zla nam nanose i danas. Tako i treba.
Zivela Srbija!!!