"Vek pobednika" – najviše ocene iz ugla struke

Mediji iz regiona i sveta sa pažnjom su pratili vojnu vežbu "Vek pobednika". Agencije prenose da je Srbija pokazala snagu u vreme napetih odnosa oko Kosova i Metohije. A kako je vežba izgledala iz ugla vojske i struke?

Ministar odbrane Aleksandar Vulin vežbu "Vek pobednika" je ocenio kao vrlo dobru. Osam sati vežbalo je osam hiljada vojnika. Od Peštere do Titela – na zemlji, u vazduhu i vodi.

"Malo je armija u svetu koje mogu u tako kratkom vremenskom periodu da se organizuju, izađu na toliko različitih pravaca i odgovore na svaki zahtev. Ovo je vežba koja je pokazala da je naša vojska u stanju da se nosi sa svim izazovima i da nema baš nikoga ko može da zanemari Vojsku Srbije i ako ikad pomisli zlo našoj zemlji i našem narodu, bez obzira gde on živeo, moraće da zna da je ova savremena, moderna, snažna Vojska Srbije spremna da zaštiti našu zemlju, naš narod", poručio je Vulin.

Najviše ocene i od načelnika Generalštaba.

"Želim da istaknem da su ostvareni svi ciljevi koji su planirani i definisani u procesu planiranja ovako kompleksne združeno-taktičke vežbe 'Vek pobednika'", naveo je general-potpukovnik Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

U uspešno obavljene zadatke analitičari ubrajaju i to što je vežba prošla bez ijednog incidenta. Posebno ističu odlično sadejstvo svih vidova i rodova vojske.

"Rečna flotila je pokazala da je prenaoružana novim artiljerijskim sistemima, avijacija sa osam 'migova 29' u vazduhu je pokazala da se lovačka avijacija vratila na naše nebo. Kopnena vojska je pokazala nove proizvode domaće vojne industrije, pre svega 'lazar 3' i 'noru B52'", ističe Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator.

Vojska se tako predstavila kao snažan faktor odvraćanja, ocenjuju stručnjaci, ali iz vežbe čitaju još jednu poruku.

"Mi, nažalost, nemamo vojnike regrute. Moramo da posvetimo pažnju obuci omladine, odnosno obnavljanju služenja vojnog roka. To je jedna moja poruka, jer od njih bismo pravili te profesionalce, odnosno vojnike koji bi izvršavali zadatke kao što su ovi danas", naglašava Milomir Miladinović, general u penziji.

"Vek pobednika" odjeknuo je i u regionu. O vežbi su izveštavali mediji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji. Američka agencija AP prenosi da je Srbija vežbom pokazala snagu u vreme napetih odnosa Beograda i Prištine.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 11. nov 2018, 04:08)
anonymous [neregistrovani]

Patriotizam i obuka

Treba vise raditi i škola i mediji,posebno crkva na ljubavi prema otazbini i srpstvu,a za srednjoškolce i studente uvesti neki vid vojne obuke,kako bi ih se učinilo odgovornijim prema otazbini.

(subota, 10. nov 2018, 22:57)
spale [neregistrovani]

sustina

Odlicno izvedena vezba.Sadejstvo izmedju rodova i vidova jako dobar .

(subota, 10. nov 2018, 22:46)
Biljana [neregistrovani]

Komentar

Ovaj dan je ponos za sve Srbe, bilo gde da žive i rade. Danas je dan na sećanje svetle i časne istorije svih nas, potomaka slavnih vojnika, oficira i naroda koji je bio uz Kralja i otadžbinu.

(subota, 10. nov 2018, 22:08)
Uroš [neregistrovani]

"Век победника"

Vojska je pokazala sa čime i kakp sve to koristi a RTS je polazao kako sve to može da se vidi bez obzira koje su to lokacije. Jedno veliko BRAVO!

(subota, 10. nov 2018, 21:25)
anonymous stefa [neregistrovani]

Nepravda

Vezba je bila bez greske prava profesionalna sva cast svima koji su ucestvovali

(subota, 10. nov 2018, 20:43)
Jelena [neregistrovani]

Ponos nacije

Vojska Srbije je vratila dostojanstvo koje joj pripada.Građani Srbije su posle mnogo godina mogli da osete ponos i dostojanstvo što su Srbi.Ove vežbe danas su savršen pokazatelj znanja, umeća i posvećenosti naše vojske.Ljudi svaka vam čast, kapa dole!

(subota, 10. nov 2018, 20:08)
vlada [neregistrovani]

vojska Srbije

Raduje me što se naša vojska konačno modernizuje i što možemo bez problema da branimo našu zemlju i da čuvamo našu vojnu neutralnost.

(subota, 10. nov 2018, 20:06)
milica [neregistrovani]

dokaz

Ovo je jasan dokaz da Srbija ima jaku vojsku koja se vraća na velika vrata obzirom da do pre neku godinu nismo imali ni odsluženje vojnog roka kako treba, sad je sve na profesionalnom nivou.

(subota, 10. nov 2018, 19:54)
Fudbaler [neregistrovani]

KiM

Морамо да посветимо пажњу обуци омладине, односно обнављању служења војног рока. То је једна порука, јер од њих бисмо правили те професионалце, односно војнике који би извршавали задатке као што су ови данас.Млади у Србији треба да имају одговорност према држави.