Izdavanje poljoprivrednog zemljišta sa lokalnog prelazi na državni nivo

Malverzacija sa zakupom državnih oranica sve je više, tvrde ratari i navode da se, na primer, u vreme licitacija broj firmi fiktivno udvostručuje. Zato traže da se promeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Resorno ministarstvo odgovara da je formirana je radna grupa i ubuduće će o davanju zemljišta u zakup odlučivati država, a ne lokalne samouprave.

Pančevački ratari podneli su tužilaštvu dokaze o, kako kažu, nesavesnom radu lokalnih službi za izdavanje državnog zemljišta u zakup. Optužuju ih da su poljoprivrednom dobru AD "Stari Tamiš" omogućili prioritet pri zakupu državnih oranica po stočarskom pravu prečeg, iako je ta kompanija, tvrde paori, lažirala da su vlasnici samo 44 hektara zemljišta.

"Mi smo izvadili posedovne listove overene u katastarskoj opštini Pančevo, gde oni imaju preko 1.000 hektara u vlasništvu gde su vlasnici 'jedan kroz jedan'", kaže Vukašin Ristić iz Udruženja poljoprivrednika Pančeva.

"Ostalo je jako malo za licitaciju, dosta porodica živi od te zemlje koju rade i plaćaju. Prošle godine je bilo 2.000 hektara na licitaciji, ove godine nemamo ni 400 hektara zbog tih malverzacija", dodaje Ristić.

Kompanija "Almeks", vlasnik "Starog Tamiša", nije htela da se oglašava tim povodom. Budući da nisu jedini igrač u utakmici za koju poljoprivrednici kažu da je neregularna, resorno ministarstvo formiralo je radnu grupu za izradu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Time bi trebalo da se spreči da u pojedinim opštinama ne ostane gotovo ništa za one koji nemaju farme.

"Pošto je data na osnovu prava prečeg zakupa, situacija je da imate gomilu lokalnih samouprava gde više nema zemljišta na licitaciji, da sve uzmu stočari", navodi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Zbog toga će, kako napominje, biti ograničena površina na kojima će moći da se dâ pravo prečeg zakupa, neće moći da ide beskonačno kao što je do sada bio slučaj.

I dok stočari imaju povlašćenu cenu za zakup državnih oranica od oko 200 evra po hektaru, početna cena na licitaciji je za ratare u Pančevu, na primer, 350 evra. Novi zakon, međutim, ne sme da se vodi matematikom u određivanju prioriteta, kažu u Odboru za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić smatra da prvenstvo treba da dobiju mladi bračni parovi koji žele da formiraju svoje porodice na selu, da ostanu na selu kako više ne bi odumiralo.

Ministartvo poljoprivrede završilo je elektronsku platformu i obećava da će svi poljoprivrednici uskoro preko njihovog sajta moći da provere šta se seje na nekoj državnoj njivi, ko je obrađuje, po kojoj ceni i na koji rok je sklopio ugovor. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво