Od hraniteljskih porodica i domova do posla, težak i neizvestan put

Gotovo 7.000 dece u Srbiji je smešteno u hraniteljske porodice i domove za decu bez roditeljske brige. Godišnje, oko pedesetoro mladih ljudi u Beogradu napušta domove. Na nivou Srbije, broj je dvostruko veći. Proveravali smo kako se snalaze kada izađu iz sistema socijalne zaštite.

Put koji je prošao, nije bio lak. Od kad zna za sebe, živeo je u domu. Prvo se zaposlio, a posle još jedne godine provedene u domu, "stao je na svoje noge". Nakon 25 godina, promenio je adresu.

"Najteže mi je palo zato što sam toliki period proveo u domu, teško mi je bilo da se odviknem od puno dece, puno zaposlenih koji su radili tamo sa nama: Godinu dana mi je trebalo da se odviknem", kaže Jovica Maksimović.

Od samostalnosti se plaši svaki treći štićenik doma. Problemi nastaju kada treba da ga napuste. Tu im pomaže udruženje mladih koji su takvu promenu osetili na sopstvenoj koži.

"Dešava se to da mladi koji izlaze ne samo iz domova već i iz hraniteljskih porodica često nisu dobro povezani sa okolinom i lokalnom zajednicom i ne znaju ponekad kome da se obrate što se tiče posla, traženja stana i slično", kaže Ilijana Kladar iz Udruženja "Moj krug".

Pripreme za izlazak iz sistema počinju odmah po ulasku, pojašnjavaju u domu. Pronalaženje posla je jedan od prioriteta.

"Nacionalnim planom akcije za zapošljavanje je predviđeno da svi oni koji su uzrasta do 30 godina, a nisu dobili posao, imaju mogućnost prioriteta prilikom zapošljavanja", rekao je Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske.

Iako imaju pomoć države, često im, kao i mnogim drugim mladima, nedostaju znanje i veštine za određeni posao.

"Trebalo bi razviti veći broj usluga za mlade koji napuštaju brigu, zato što nekako nisu prepoznati kao ciljna grupa za koju se kreiraju usluge. Odatle moramo da krenemo. Da se prepozna ciljna grupa, da se posebne usluge namene upravo ovoj ciljnoj grupi jer, nekako se čini da su u sistemu zanemareni", kaže Marija Nijemčević, saradnica za razvoj i implementaciju programa "Jaki mladi".

U Srbiji živi oko šest hiljada osamsto dece bez roditeljskog staranja, od toga devet stotina mladih uzrasta od 18 do 26 godina.

Da bi se statistika promenila, radi se na tome da deca ostanu u porodicama. Nadležni kažu da će novi Zakon o socijalnoj zaštiti, koji je u pripremi, pružiti veću podršku biološkoj porodici.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво