Protest Incijative "Mame su zakon"

Predstavnici Inicijative "Mame su zakon", protestovali su u Nišu i zatražili izmenu Zakona o finasijskoj podršci porodici sa decom, koji se u našoj zemlji primenjuje od 1. jula.

Trudnice, mame i porodilje rekle su na protestu u Nišu da su nezadovoljne odredbama novog Zakona i da su zbog njega egzistencijalno ugrožene.

Milena Vasić, trudnica iz Niša rekao je da će dobijati manje od 2.000 mesečno i smatra da to nije dovoljno za porodicu i za osnovne potrepštine za bebu. 

"Biću oštećena kao i većina nas, otprilike, s obzirom da sam prijavljena na minimalcu. Biću oštećena za sedam do devet hiljada", kaže Aleksandra Piljić, trudnica iz Niša.

"Naknada za bolovanje nema karakter zarade i to je jedna od spornih odrebi takođe", kaže Nina Pavlović iz Niša.

Inicijativa "Mame su zakon" predlaže da se promeni najmanje 10 odredbi novog Zakona.

"To su neke dugoročne mere koje bi utacale na to na koji način će se u budućnosti vršiti obračun, tako nijedna žena ne ostane najmanje bez mesečne nadoknade u visini republičkog minimalca", rekla je Tatjana Macura, narodna poslanica.

Iz Inicijative najavaljuju da uskoro očekuju sastanak sa predstavnicima tri ministarstva, na kome će se pregovarati o izmenama spornog Zakona.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 12. okt 2018, 09:33)
NP [neregistrovani]

Ostecene su i zene koje rade

Novim Zakonom ostecene su i zene koje su radile godinama. Ja sam posle 16 godina radnog staza bila po prvi put na bolovanju koje nije vezano za trudnocu, ali je bolovanje potrajalo 6 i po meseci. U prosek za naknadu porodiljskog odsustva ulaze samo prihodi koji imaju karakter zarade. Na zalost naknada za bolovanje nema karakter zarade, vec naknade! Niko ovo ne spominje u medijima!