Rijaliti (ne)kultura

Rijalitijima nije mesto na programima sa nacionalnom frekvencijom, smatra ministar kulture uz ocenu da pornografski sadržaji, bez obzira na vreme emitovanja, ne smeju da imaju mesto na takvim televizijama. Kaže da ne zna ni čemu služe osim što narod zaglupljuju.

Aktuelni rijaliti programi opiru se definiciji formata, poprimaju primitivnu formu i plasiraju jeftine, vulgarne sadržaje. Ipak su veoma gledani. Čovek zadužen za kulturu u Srbiji kaže da to ne bi smele da prikazuju televizije sa nacionalnom frekvencijom i sramota su za našu medijsku scenu.

"Malo po malo se spušta lestvica dobrog ukusa i ona ide ka potpunoj nuli. Mi smatramo da su obaveze koje proističu iz ugovora o davanju nacionalne frekvencije da se emituje kvalitetan informativni program, da se emituju sadržaji iz oblasti kulture, da se emituje naravno i zabavni program, u okviru koga spadaju i tzv. rijaliti programi, ali da to sve mora imati neku meru i granice ukusa", ističe Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Regulatorno telo za elektronske medije, pre svega zbog popularnosti i kontroverza, istažuje, nadzire i analizira emisije rijaliti programa kod nacionalnih emitera. Kažu, samo sprovode zakon.

"U skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, pokreću se postupci i izriču mere, to je ono što regulatorno telo može da uradi. Sve drugo je vezano za promenu zakona i donošenje novih obaveza kako samim pružaocima usluga elektronskih medija, tako i regulatornom telu", objašnjava Goran Peković, član Saveta REM-a.

Mora da se menja zakon, kažu stručnjaci.

"Mislim da najozbiljnije nam sledi donošenje novog zakona, jer sada niti Ministarstvo, niti REM mogu da preduzmu mere, jer zakon sve to ne predviđa. Diskurs prostaštva, vulgarnosti, banalnosti odjedanput počinje da se slavi", naglašava Milena Dragičević Šešić, profesorka FDU.

Svaka televizijska stanica sa nacionalnom frekvencijom u obavezi je da emituje programe iz kulture, za razliku od Radio-televizije Srbije, većina to ne čini.

Polemiku o rijaliti programima vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića i ministra Vukosavljevića možete pogledati ovde

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи