Вукосављевић и Митровић о ријалити програмима

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и власник "Пинка" Жељко Митровић "ушли" су у полемику која је почела изјавом министра да ријалити програми не би смели да се емитују на телевизијама са националном фреквенцијом.

Министар Вукосављевић је рекао и да је апсурдно на тим телевизијама емитовати програм, "који духовно и ментално уништава један народ", те да су ријалити програми "срамота за медијску сцену", и да би волео да Министарство културе и информисања добије ингеренције да утиче на емитовање ријалитија, што тренутно није случај.

"Вербални порнографски садржаји и телесни порнографски садржаји, без обзира у које се време емитовали, не смеју да имају места у програму са националном телевизијом. Нико не може да правда емитовање ријалити програма реченицом да 'народ то тражи', јер то није тачно. Ово није народ лакрдијаша и псовача. Нажалост, Минстарство културе није у прилици да реагује по питању ријалити програма", казао је Вукосављевић. 

На то је реаговао власник Пинк телевизије Жељко Митровић, тако што је министра назвао "површном незналицом", која хоће да "додатно обогати произвођаче ријалити садржаја".

"Сад би још да натера грађане да плаћају свој омиљени програм. Да није толико површан и глуп, знао би да снага оваквог садржаја не зависи од места приказивања, јер је Пинк успео у Црној Гори да за само 10 дана, а после продаје националне фреквенције, са потпуно новим каналом Пинк Медиа М, на коме се емитује углавном Задруга 2, постане најгледанија телевизија у категорији свих канала, укључујући и националне канале Црне Горе, и то као страни кабловски канал", навео је Митровић.

Како каже, "не разуме министар" да платформа приказивања или емитовања више није кључна ствар и да садржај већ дуго влада свим медијским платформама, а поготово од када је интернет постао доминантан медиј.

"Али, Боже мој, мала смо земља, па није лако ни пронаћи способне и паметне министре тако да ови из каменог доба још увек морају да прочитају доста литературе из области либералног медијског тржишта. До тада, нека нам је министар здраво и добро".

Додао је и да ако министар себи дозволи да за народ каже да је то "народ лудака", онда није никакав министар, већ "инквизитор" савременог доба.

Митровић додаје и да је министар један "несолидан човек", који би да намеће и санкционише, без уважавања чињенице да живимо у демократској либералној епохи која није савршена, али има своја правила.

"У тим правилима народ је, на његову жалост, тај који врши избор свега, па и телевизијског програма" поручио је власник ТВ Пинк.

Одговор министра културе Митровићу

На то саопштење Митровића реаговао је министар Вукосављевић, који је нагласио да, чувајући достојанство и Министарства и своје, није у прилици да власнику Пинка одговори на начин и језиком "који се негује у делу програма његове телевизије, а који би језик, несумњиво, сасвим прецизно разумео".

"Овако, свесно ризикујући да останем несхваћен, охрабрујем га да, упркос неслагању са саговорницима, почне да обликује своје изражавање у складу са општеприхваћеним нормама комуникације, које и даље важе у јавном простору. Тај процес, иако за почетнике тежак и мукотрпан, на крају увек даје позитивне резултате" каже Вукосављевић. 

Каже и да се нада да су "когнитивни капацитети Митровића" били само тренутно у кризи, када му је приписао управо супротно од онога што је рекао.

"Дакле, уз наду да је криза била пролазног карактера, обавештавам га да сам рекао да Срби НИСУ народ лудака, упркос његовим вишегодишњим запаженим напорима да ту чињеницу промени" прецизирао је министар.

Додаје и да ће наставити да позива и Митровића и све друге кориснике националних фреквенција да у својим програмима смањују количине простаклука, вербалне и телесне порнографије и других скаредних облика понашања. 

Ово друштво, оценио је Вукосављевић, заслужује да буде од тога поштеђено, а "либерални модели" у медијима пружају довољно могућности за производњу забавних програма доличног садржаја.

Додаје и да је, наравно, неопходан предуслов за то укупна друштвена и морална артикулисаност произвођача таквих програма.

"Коначно, ако ме Митровић због ставова које износим сматра 'инквизитором' неукуса, духовне беде и простаклука, онда то схватам и као неку врсту комплимента, на чему му се захваљујем. О солидности наших карактера нека суди јавност, дали смо, сваки понаособ, довољно аргумената за процену", поручио је министар који је додао да Митровићу узвраћа жеље за добрим здрављем.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво