Novi projekat EU za srpsko pravosuđe od dva miliona evra

Delegacija Evropske unije predstavila je novi projekat za podršku reformama pravosuđa u Srbiji pod nazivom "EU uz pravu - podrška za Poglavlje 23, koji je vredan dva miliona evra i predviđeno je da traje dve godine.

Cilj ovog projekta jeste jačanje kapaciteta Ministarstva pravde kako bi ispunilo svoju ulogu u procesu reforme pravosuđa i koordinacije sprovođenja sprovođenja Akcionog plana za Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava) u kontekstu pregovora za pristupanje EU.

Prva od tri glavne komponente ovog projekta su jačanje kapaciteta Ministarstva pravde za izradu novih zakona koji će biti usklađeni sa legislativom Eu, istakao je šef Delegacija EU u Srbiji Sem Fabrici.

Druga komponenta ovog projekta, kako je naveo, tiče se poboljšanja institucionalnih kapaciteta i kapaciteta ljudskih resusa Ministarstvu pravde kako bi efektivno preuzelo sada brojnije zadatke i obaveze u procesu reforme pravosuđa i kooridinaciji sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23.

U fokusu treće komponente projekta je unapređenje koordinacije, predvođene Ministarstvom pravde, organa nadležnih za sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, kao i podrška efikasnijem izveštavanju o sporovođenju tog plana.

Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je da je ovaj projekat došao u pravo vreme jer smo sada "na vrhuncu reformskog procesa".

Ona je ukazala da se razmatra revizija Nacionalne strategije za reformu pravosuđa i pratećeg akcionog plana, odnosno da li su i koji zadaci iz tih dokumenata ispunjeni i u kojoj meri.

Podsetila je da je u toku proces izmene Ustava, na osnovu kojeg će kasnije biti izmenjeni mnogi pravosudni zakoni.

"Ovaj projekat će nam pružiti podršku za izradu zakona nakon izmene Ustava", navela je Kuburovićeva.

Projekat je učesnicima skupa predstavio vođa projekta "EU uz pravu - podrška za Poglavlje 23" Panajotis Janakopulos izrazivši očekivanje da će omogućiti Srbiji da unapredi sektor pravosuđa i uskladi ga sa tekovinama EU. 

Fabrici: Podržavamo reformski proces u Srbiji 

Sem Fabrici rekao je da EU podržava reformski proces u Srbiji u oblasti pravosuđa, ocenjujući da je jako bitno što se krenulo sa izmenom Ustava, jer vladavina prava jedan od temelja EU.

Upitan za napredak Srbije u oblasti Poglavlja 23 (pravosuđa) Fabrici je podsetio da je poslednji izveštaj Evrospke komisije o napretku Srbije izašao u martu ove godine, a da će u sledećem biti data nova ocena u skladu sa svim onim što su uradili Vlada Srbije i Ministarstvo pravde u međuvremenu.

"Podržavamo rad i smatramo da je bitno krenuti od izneme Ustava. U junu je VK objavila svoj izveštaj, a Ministarstvo pravde je naporno radilo da amandmane uskladi sa njim", naveo je Fabrici.

Prema njegovim rečima, EU smatra da je veoma bitno da Srbija ima odgvarajuće zakonodavstvo kada je u pitanju vladavina prava.

"To je proces koji mora da se nastavi i ne samo da postoje zakoni već i da se oni implementiraju. Pomno pratimo sve u vezi sa tim i u sledećem izveštaju EK će biti data naša detaljna procena", naglasio je.

To je, kako je naveo, kompleksan zadatak jer u Srbiji postoji više od 60 insitucija koje su na neki način uključene u ispunjavanje obaveza za poglavlje 23.

broj komentara 0 pošalji komentar