EMS: Uručene stipendije đacima, doprinos dualnom obrazovanju

Predstavnici "Elektromreža Srbije" uručili su 10 stipendija učenicima srednjih elektrotehničkih škola iz četiri grada u Srbiji, u cilju unapređenja obrazovanja i pomoći mladim ljudima koji su odlučili da se profesionalno ostvare u oblasti energetike.

Stipendije su uručene đacima škole "Nikola Tesla" iz Beograda, "Prve tehničke škole" iz Kruševca, "Tehničke škole" iz Čačka i škole "Nikola Tesla" iz Niša. Godišnja stipendija iznosi 80.000 dinara i predviđa praktičan rad sa mentorima u različitim organizacionim jedinicama EMS-a.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić je, nakon potpisivanja ugovora sa učenicima o dodeli stipendija, poručila đacima da je ovo prvi korak u njihovoj profesionalnoj karijeri, zbog čega je neophodno da iskoriste šansu na najbolji mogući način i da budu proaktivni tokom obavljanja praktičnog rada.

"Ono što EMS vidi kao dodatnu vrednost, osim čiste podrške koja se daje u novčanom vidu, jeste sistem dualnog obrazovanja koji daje jedan veliki plus. To je rad sa mentorom, odnosno priprema ovih mladih ljudi da ostanu u oblasti elektroenergetike", izjavila je Matejićeva za Tanjug.

Ovakva vrsta projekta je, prema njenim rečima, i benefit za samu Srbiju, zato što se na taj način sva deca zadržavaju kao budući građani ove zemlje, budući nosioci promena i novih inovacionih tehnika, tehnologija i znanja.

Dodaje da ovaj fond stipendija svake godine pokriva minimum polovinu ukupnih troškova obrazovanja učenika, ali je ta finansijska podrška, kako ističe, samo deo neke vrednosti, i ne predstavlja suštinu.

Podseća da, osim srednjoškolskih stipendija, EMS dodeljuje stipendije i univerzitetima, odnosno univerzitetskoj deci koja će postati budući akademici ili vrsni stručnjaci u oblasti elektroenergetike.

Značaj praktičnog rada u pogonima EMS-a

Direktor ETŠ "Nikola Tesla" iz Beograda Branko Subotić kaže da je EMS veliki partner te škole, i da se partnerstvo prvenstveno ogleda u tome što EMS omogućava đacima da u njegovim objektima (postrojenjima, trafostanicama, dispečerskom centru) praktično utvrde ono što su naučili u učionicama.

"Ovo je veliki potez sa stipendijama, i to ne samo za đake koji su ih dobili, nego i za našu školu, zato što će najbolji đaci, znajući da će imati veliku mogućnost da dobiju posao u dobroj firmi, pohrliti, a i već hrle na naš smer elektrotehničar energetike", izjavio je Subotić, dodajući da se u poslednje četiri godine veoma podigao kvalitet đaka otkako postoje stipendije na tom smeru.

Navodi i da u EMS-u radi veliki broj bivših đaka te škole, koji svoje poverenje prema školi iskazuju time što svoju decu upisuju u školu "Nikola Tesla".

Učenik kruševačke "Prve tehničke škole" Aleksa Palurović kaže da mu neće značiti toliko finansijska pomoć od stipendije koliko će mu značiti praktičan rad koji će imati u EMS-u.

“Praktičan rad koji nemamo u školi ovde ćemo dobiti, što će nam puno značiti u daljem razvoju i u napredovanju u struci”, rekao je Palurović.

Pravo da učestvuju na konkursu imali su učenici treće godine smera elektrotehničar energetike, kao i učenici drugog razreda koji se školuju za elektromontera mreža i postrojenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво