Preminuo Vladeta Jerotić

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini. Jerotić je bio istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i član SANU.

Vest o smrti Jerotića je na svom Fejsbuk nalogu objavila Zadužbina Vladete Jerotića, čiji je on bio osnivač.

Rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizovao neuropsihijatriju.

U Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj specijalizovao je psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice "Dr Dragiša Mišović".

Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. 

Od 1984. godine Jerotić je bio član Udruženja književnika Srbije i redovni član Medicinske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti (Odeljenja jezika i književnosti).

O svim fenomenima govorio je naučno utemeljeno, a sve je zvučalo drugačije, zanimljivo, kada on priča pa i o sopstvenom životu. 

"Rođen sam u Beogradu, u činovničkoj porodici. Jedinac u majke", zapisao je u autobiografiji.

"Dok sam bio mali, ponekad sam pitao roditelje zašto nemam brata ili sestru. Kasnije, ovakva pitanja bila su sve ređa, pa mi se, na kraju, činilo da je baš dobro što sam jedinac, jer sam uživao u narcističkim prednostima. Naravno, već sam za vreme gimnazijskog školovanja lagano otkrivao u sebi, kao i u odnosima sa ljudima, prilične nedostatke i pukotine karaktera samo jednog deteta u porodici. I danas smatram da je jedan deo senke u mojoj ličnosti, samo delimično korigovan svesnim uvidom, radom na sebi i povoljnim spoljašnjim uslovima – treba pripisati egoizmu, koji uvek preti da nabuja u jedinca", napisao je Jerotić. 

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih "Đorđe Jovanović", "Laza Kostić", Ordena Svetog Save prvog stepena. 

Esejista od širine i kulture

Povodom smrti Vladete Jerotića, premijerka Ana Brnabić uputila je telegram saučešća Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i njegovoj porodici.

U telegramu saučešća SANU, Ana Brnabić je navela da je odlazak Jerotića tužna vest za celokupnu akademsku zajednicu Srbije i da je on svojim predanim, dugogodišnjim radom ostavio neizbrisiv trag u medicini, književnosti i nauci, tako da će kroz njegovo duhovno nasleđe sa nama živeti večno.

"Napustio nas je čovek velikog talenta, istaknuti lekar, neuropsihijatar i književnik, ostavivši neprocenjiv trag, kako kroz svoja napisana dela, tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja. Otišao je erudita koji će uvek živeti sa nama kroz dela po kojima ćemo ga uvek pamtiti", napisala je Ana Brnabić u telegramu saučešća porodici.

Telegram saučešća porodici, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, prijateljima i njegovim brojnim privrženicima uputio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Jerotić je u svom predanom, višestranom i neodustajnom umnom radu spajao ono što mnogi nisu znali i smeli. Suočavao je moderna znanja o čoveku sa hrišćanstvom i predanjem Svetih otaca i pokazivao da nismo u znanju o sebi odmakli od drevnih mudrih podvižnika. Štaviše, pokazao je koliko u svesti o čovečjem sklopu i cilju zaostajemo", napisao je Vukosavljević. 

Ministar je istakao da je Jerotić davao odgovore na goruća pitanja savremene ljudskosti, osvešćivao i prosvećivao. 

"Esejista od širine i kulture, čije brojne knjige mnogim čitaocima mnogo znače, ili da posegnemo za Dučićevim rečima, bio je mudra i blaga misao upućena našoj duši. Nedostajaće nam ta misao i spremnost da je podeli s nama", napisao je Vukosavljević u telegramu saučešća. 

Saučešće je uputio i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

"Izražavam najdublje saučešće povodom smrti velikog čoveka, akademika Vladete Jerotića. Čast mi je što sam poznavao takvog stručnjaka i predivnu osobu kakva je Vladeta Jerotić bio", naveo je Radojičić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je saučešće porodici Vladete Jerotića i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti istakavši da je odlazak tog srpskog lekara, vodećeg erudite i književnika gubitak za Srbiju i za Srpsku.  

broj komentara 23 pošalji komentar
(utorak, 04. sep 2018, 23:41) - Sonja [neregistrovani]

Covek

Slusala sam ga uzivo a i svaku sam emisiju odgledala, dosta naučila. Naveo me je da razmišljam. Neka mu je vecna slava i hvala.

(utorak, 04. sep 2018, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

Molba RTS-u

Ja bih ovim putem zamolila produkciju RTS-a u svoje a i verujem u ime cele nacije da prikaže jednu emisiju o životu i stvaralaštvu velikana Vladete Jerotića, u znak sećanja za sve što je podario našem narodu. Veliko hvala unapred.

(utorak, 04. sep 2018, 18:45) - Danka [neregistrovani]

Genije

Eto, ode... baš sam ga sinoć slušala.
Neka mu je večna slava i hvala.
Zaslužio je da neka ulica u centru grada ponese njegovo slavno ime.

(utorak, 04. sep 2018, 17:34) - Milan [neregistrovani]

Sećanje

Druga godina Pravnog fakulteta u Novom Sadu i prvi put slušam uživo Vladetu, od te 2012 te, pa evo do danas, veoma često sam ga slušao, a čini mi se kako vremena postaju teža, a problemi o kojima nam je pričao sve češći, tek ćemo se vraćati na Vladetina predavanja. Na kraju, teško je objasniti koliko smo se svi koji smo ga pratili navikli na njegov glas i umirujuću poruku, pa nam se čini kao da je bio deo naše porodice. Počivajte u miru.

(utorak, 04. sep 2018, 16:02) - anonymous [neregistrovani]

Dok je sveta

Pamtite ga Srbi.

(utorak, 04. sep 2018, 13:53) - anonymous [neregistrovani]

Potrazite ovo i zaplakacete

Potražite izmišljeni intervju sa Andrićem u njegovoj knjizi Izabrani ogledi. Najrealnija, najbolnija i najlekovitija dijagnoza našeg narodnog bića. Samo ovo da je napisao i bilo bi dosta.

(utorak, 04. sep 2018, 13:19) - Цвеле [neregistrovani]

Владета Јеротић-

Тренутни губитак, али Велики добитак за целу нацију, па и шире, јер се Велики људи читају и схватају неколико деценија након упокојења.... нажалост, али је тако.
Нека му Господ подари Царство Своје!

(utorak, 04. sep 2018, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

pamet

Prepametan čovek.Neka mu je večna slava!

(utorak, 04. sep 2018, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

Pored toga sto je bio akademik, veliki naucnik, filosof, knjizevnik, lekar, pedagog, bio je i u pravom smislu iskreni Srbin, veliki castan i posten covek, bio je prava Ljudina.Ne znam ko ga nije voleo.Hvala mu sto nas je vodio i jos uvek vodi.Nedostajace nam njegova blizina.Neka je pokoj njegovoj blagorodnoj dusi i neka ga Svevisnji nagradi za sve sto je ucinio svome rodu.

(utorak, 04. sep 2018, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

Вечна слава...

И хвала!Велики губитак