Obuka nastavnika za digitalne udžbenike

U cilju digitalnog opismenjavanja još od školske klupe, pred učenicima prvog i petog razreda osnovne škole od 1. septembra osim drugačijeg programa, prvi put, biće i digitalni udžbenici. U okviru projekta "Digitalne učionice" biće dostupni đacima u dve hiljade učionica. Danas je u Beogradu počela obuka za nastavnike i mentore.

Među budućim digitalnim nastavnicima su oni kojima multimedijalni sadržaji nisu strani. Na startu projekta izabrano je njih 70 koji će svoja znanja prenositi i drugim kolegama. U eri pametnih uređaja i stalnog razvoja IT sektora, digitalne učionice su kažu logičan korak.

"Deca uče istražujući mi smo u 21 veku kada su dostupni mobilni i kad je sistem učenja drugačiji, oni uče i putem pogreške, video igrice, a efekti se odmah vide", kaže Ivica Županjac, učitelj u OŠ "Milan Ivanović" iz Ušća.

Učiteljica u OŠ "Aleksandar Prvi" u Beogradu Jasmina Stojković kaže kada tako uče oni to duže pamte, često se sećaju situacija konkretno sa časa.

"Čak sam radila i timski s koleginicama iz drugih gradova, povezivanje određenih časova", ističe ona.

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pregledao je digitalne udžbenike, uporedio ih sa štampanim izdanjima na osnovu čega su date sugestije da se uklone neprimereni linkovi tamo gde ih je bilo, ili materijalne i greške u pisanju. Digitalni udžbenici neće biti jedini materijali iz kojih će deca učiti.

"Dete će dobiti isti plan i program samo će to učiti na interaktivan način pa će moći pre do jednog funkcionalnog znanja u odnosu na jedan štampani udžbenik", kaže Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Nakon svake od faza radiće se procena, pa će se i menjati sve što je moguće unaprediti. Projekat je namenjen prvom i petom razredu s obzirom na to da deca u tim razredima i uče po novom reformisanom programu.

"Konačno možemo da govorimo o nadogradnji i načinu učenja, kreiraj svoj put učenja tako što ćeš sam pretražiti problem i naći rešenje i da polako zatvorimo onaj deo kada je bilo važno reprodukovati, učiti napamet i odgovarati na striktno zadata pitanja", kaže pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković .

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Zavodom za unapređenje obrazovanja, projekat je nastao na inicijativu kabineta premijerke koja je pre nekoliko meseci, u osnovnoj školi "Drinka Pavlović" predstavila prvi srpski e-udžbenik. Posle dve godine pilot projekta planirano je da takvi udžbenici postanu deo školskog programa.

"Cilj projekta da se digitalizuje nastava" 

Ivona Simić, savetnica premijerke za ljudske resurse, kaže da je cilj projekta da se digitalizuje nastava, uvedu digitalni materijali i ojačaju kompetencije nastavnika da mogu da prate savremene trendove. 

Simićeva je bila jedan od predavača na današnjem seminaru, a ističe da je cilj ovog pilot projekta da se gradivo prenese učenicima na njima primeren način, te da deca uče koristeći digitalne sadržaje.

"Oni lakše prate digitalne sadržaje, vole kratku i brzu informaciju i doživljavaju to kao da uče kroz igru", ističe Simićeva za Tanjug.

Jedna od polaznica, Sanja Delić, defektolog iz osnovne škole "Miodrag Matić" koja se bavi digitalnom inkluzijom, zadovoljna je obukom, za koju kaže da je zanimljiva i da produbljuje mentorske sposobnosti nastavnika.

"Deca su zainteresovana za telefone, kompjutere, igrice, a digitalni udžbenici to negde i jesu i to je suština je da im približimo znanje na način koji je njima najprihvatljiviji, a to je da uče kroz igru", rekla je Delićeva Tanjugu. 

Vlada Srbije je za uvođenje digitalnih udžbenika opredelila 70 miliona evra.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво