Mere lokalnih vlasti za povećanje nataliteta

Godinama je broj novorođenčadi u Srbiji sve manji. Da bi promenila statistiku, država majkama daje novčanu pomoć i pomaže na druge načine. Pored toga, mladima podrška stiže i od lokalnih samouprava - olakšavaju im put do posla, stana, pomažu im da usklade rad i roditeljstvo.

Posle decenija u kojima su svadbe bile retkost, i godina u kojima se nije čuo dečji plač, prvi put mališani u Trgovištu čekaju mesto u vrtiću. Ove godine sklopljeno je 16 brakova i rođeno više od 20 beba. Mladi i dalje odlaze zbog školovanja i posla ali ima i onih koji se vraćaju - da ostanu.

"Završila sam Ekonomski fakultet, vratila sam se u Trgovište pre pet godina. Odmah sam dobila posao, radim u struci, zadovoljna sam svojim poslom", kaže jedna stanovnica Trgovišta.

Uz četiri miliona dinara od države, opština je obezbedila novac, na primer, za podršku poljoprivrednim porodicama sa decom.

"Predviđena je mera savetovalište pri domu zdravlja za trudnice i roditeljstvo, i treća mera populacione politike povećanje kapaciteta predškolske ustanove 'Poletarac'. Za to su obezbeđena sredstva u iznosu od 1.6 miliona dinara", napominje Dragan Krstić, zamenik predsednika opštine Trgovište.

Direktorka PU "Poletarac" u Trgovištu Slađana Despotović ističe da se Prvi put otvaraju jaslice gde 12 mališana čeka upis.

"Samim tim, dobićemo novo zapošljavanje ljudi koji su nam potrebni za rad u jaslenoj grupi", kaže Despotovićeva.

U mnogo bogatijem kraju, na severu, pokrajina od nove godine najavljuje za nezaposlene majke sa troje i četvoro dece naknadu od 12.000 dinara mesečno, dok dete ne napuni dve godine.

"Mi ćemo od 1. septembra početi sa drugom, našom posebnom pronatalitetnom merom i mi ćemo raspisati konkurs i davati sredstva, bespovratna sredstva, za stambena proširenja za porodice sa trećim i četvrtim detetom", poručuje predsednik vlade AP Vojvodine Igor Mirović.

Deset opština u Srbiji u akciji je "Cena minus za tri plus". Njima se od naredne godine pridružuje Kruševac. Oko 7.000 porodica sa troje i više dece, uz pomoć kartice "Tri plus" već imaju popuste u brojnim radnjama, sportskim klubovima, ordinacijama, igraonicama širom zemlje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи