Novo naoružanje na vežbi gađanja u Nikincima

Na poligonu Nikinci je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, održana pokazna vežba gađanja iz streljačkog naoružanja, koje koristi Vojska Srbije, ali i koje je u razvoju.

Vežbi u Nikincima, pored predsednika Srbije, prisustvovali su i ministri odbrane i policije Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, predstavnici Vojske Srbije i direktor BIA Bratislav Gašić.

Na poligonu u Nikincima je predstavljen deo naoružanja iz projekta "1500+".

Svoje umeće su predstavili pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, koji su koristili i moderne belgijske jurišne puške SKAR – L (Light) u obe varijente: dužu i kraću.

Pripadnici Specijalne brigade su demonstrirali uništavanje neprijatelja sa tom vrstom oružja.

Nakon toga su dejstvovali snajperisti u paru – osmatrač i strelac.

Izviđačko-diverzantski tim je u vežbi prilikom patroliranja naišao na neprijatelja i otvorio vatru automatskim pušakama (kalibra) 5,56 milimetra i heklerom koh (416 i G36C).

U vežbi je korišćena i modularna automatska puška kojom su gađani ciljevi – crepovi na malim i velikim daljinama, kao i snajper M07.

Zatim je tim na motornim vozilima "lend rover" demonstrirao patroliranje i dejstvo u slučaju zasede.

Kada je reč o sredstvima u razvoju koji ulaze u naoružanje Vojske Srbije iz projekta "1500+" domaće industrije i koja je u fazama završnog ispitivanja, prikazan je deo od ukupno 40 sistema.

Predstavljen je deo novih izviđačkih elektronskih sistema, dejstvo vozila KIV, "Miloša", "Lazara 3" i protivavionski samohodnog raketnog sistema PASARS 16, kao i nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema MIP 1, "Oganj"... i modularne automatske puške M17.

Izvršeno je i lansiranje rakete Maljutka, dok raketni sistem Oganj zbog, kako je rečeno, nedostatka vremena za potrebne provere nije ispalio.

Predsedniku Srbije je nakon vežbe predstavljeno najnovije naoružanje koje je nabavila Vojska Srbije.

Projekat "1.500+" obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja, u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti, koja obuhvata modularne automatske puške M17 6,5 x 39 mm / 7,62 x 39 mm, snajperske puške repetirke M07 i poluautomatske M91/16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M12 i taktički pištolji E3 9mm PARA – što su sve proizvodi "Zastave oružja a. d. Kragujevac" i RBGR 40 mm, koji proizvodi "PPT Namenska".

Predstavljene su i belgijske jurišne puške SKAR-L.

Opremu čini i nova generacija municije 6,5 x 39 mm GRENDEL i 7,62 x 54R, kao i nova generacija nišanskih sistema za automatske puške (optički i refleksni nišan) i optoelektronski video-nišan, kao i osmatračko-nišanskih monokulara i binokulara za noćna dejstva.

Predsednik Srbije Vučić je rekao da je zadovoljan kako Specijalnom brigadom i SKAR puškama, tako i ljudima iz kragujevačke "Zastave" i onime što je prikazala kragujevačka modularna puška, ali i onim što su prikazala naša vozila "Lazar" i "Miloš".

Dodao je da se danas na pokaznoj vežbi videla stvarna gotovost vojnika i vojnih kapaciteta, te da su se videli i nedostaci, na čijem će se otklanjanju raditi, kao i dobre strane onoga što je urađeno u poslednje vreme.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво