Opštine u borbi za veći natalitet, od igrališta do kupovine kuća

Za projekte koji bi trebalo da doprinesu podizanju nataliteta, država je izdvojila 500 miliona dinara. Konkurisalo je 119 lokalnih samouprava, a 61 je imala najbolje ideje – od obnove predškolskih ustanova i igrališta, do nabavke medicinske opreme, savetovališta za mlade i kupovine kuća za mlade bračne parove.

Neslavni prvak je Rekovac. U toj opštini u proseku se rađa najmanje beba, a umire najviše ljudi. Prosečna starost stanovništva je 55 godina. Mladi u potrazi za poslom odlaze u veće gradove ili inostranstvo.

Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac, kaže da je potrebna pomoć pri samozapošljavanju mladih bračnih parova, pa je planirano da im bude omogućena kupovina deset plastenika.

Čelnici Kruševca smatraju da do brojnijeg potomstva mogu stići uz novu medicinsku opremu i besplatnu edukaciju budućih roditelja. Za to će Opština dati dva miliona dinara, a od države dobiti sedam miliona.

"Planirane aktivnosti ovog projekta su nabavka aparata i opreme, koja služi za preventivne preglede i tokom trudnoće, tako da će sve žene koje se odluče imati te usluge dostupnije i moći će to da bude na jednom veoma kvalitetnijem nivou nego što je dosad bilo u Domu zdravlja", kaže Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.  

Statistika, kažu u Vladi, ohrabruje: u 2017. godini nije bilo manje rođenih beba nego prethodne godine. Država preduzima mere, ali je potrebno da se uključe i poslodavci.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, rekla je da je usklađivanje rada i roditeljstva jedan od značajnih segmenata rada ne samo kabineta i Vlade.

"Privredni subjekti moraju biti uključeni u ove aktivnosti i svi oni koji ispunjavaju, odnosno ispoljavaju socijalno odgovorno ponašanje u vezi sa tim usklađivanjem će već od septembra ove godine dobijati sertifikate – najbolji prijatelji porodice", istakla je ministarka.

A prijatelji porodice biće i dežurni vrtić u Zrenjaninu koji će raditi do 22 časa, kutak za dojenje u Žitištu, servisi za pranje i peglanje u Somboru i Subotici, paviljoni za školarce na Goču, savetovališta za trudnice i škole roditeljstva, a ponajviše novi stanovi i kuće za mlade bračne parove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво