Besplatnu pravnu pomoć pružaju advokati, a ostali "podršku"

Ministarstvo pravde objavilo usaglašeni tekst Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći nakon višegodišnje izrade i sporenja stručne javnosti oko toga ko može da bude pružalac besplatne pravne pomoći.

I za ovaj tekst koji se nalazi na sajtu Ministarstva pravde, ostavljen je rok do 6. avgusta za dostavljanje promedbi i sugestija.

Glavna novina koja je predviđena Nacrtom je razlikovanje besplatne pravne "pomoći" od besplatne pravne "podrške".

Prema Nacrtu ovog zakona, besplatnu pravnu pomoć pružaju advokatura i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave, a besplatnu pravnu podršku javni beležnici, pravni fakulteti i posrednici.

Izričito je navedeno da pružaoci besplatne pravne podrške ne smeju da pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Nacrt zakona je predvideo da Udruženja mogu da pružaju besplatnu pravnu pomoć samo na osnovu odredbi zakona koji uređuju pravo azila i zabranu diskriminacije, kao i da u ime udruženja da postupaju advokati.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac rekao je Tanjugu da je advokatura zadovoljna tekstom Nacrta ovog zakona, ukazujući da je njegova poenta da pravnu pomoć mogu da pružaju samo advokati.

"Godinama smo blokirali proces donošenja ovog zakona jer smatramo da pravna pomoć ne može da bude pružana 'radi reda', već da mora da ima kvalitet, a takvu pomoć može da pruži samo advokat", naglasio je Gostiljac.

Nacrtom je predviđeno da pravnu pomoć pružaju advokati sa liste Advokatske komore Srbije, napomenuo je Gostiljac i dodao da nevladine organizacije takođe mogu da pružaju pravnu pomoć, ali samo preko advokata.

U Nacrtu je predviđeno da besplatnu pravnu pomoć u službi pravne pomoći u jedinici lokalne samouprave ili u ime udruženja mogu pružati diplomirani pravnici, kada zakonom nije propisana obavezno zastupanje od strane advokata.

Kada je u pitanju besplatna pravna "podrška", Nacrt zakona kaže da je pružaju javni beležnici, posrednici i pravni fakulteti.

Taj vid podrške se sastoji od pružanja opšte pravne informacije, popunjavanja formulara, sastavljanja javnobeležničke isprave i posredovanja u rešavanju sporova.

Zakonom je propisano i ko može da bude tražilac, a ko korisnik besplatne pravne pomoći, kako se i ko vodi evidenciju pružalaca, postupak za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć, finansiranje besplatne pravne pomoći, taj vid pomoći u prekograničnim sporovima i drugo...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво