Matić: VSS bi da esnaf bude nedodirljiv i iznad društva

Komisija za istraživanje ubistava novinara se nijednom svojom izjavom niti aktom nije umešala u nezavisnost suda, niti je kršila pretpostavku nezavisnosti, samo je obavestila javnost Srbije o neobičnom načinu vođenja postupka koji je u žiži javnosti, saopštio je predsednik Komisije Veran Matić.

Povodom prethodne ocene Matića da Visoki savet sudstva treba da se pozabavi načinom suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, VSS je ranije saopštio da "smatra da je nedopustivo da predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara istupa u javnost sa izjavama o postupku koji nije pravosnažno okončan".

Time se, kako je naveo VSS, "narušava poverenje građana u celokupan sudski sistem".

Veran Matić u saopštenju tvrdi da poverenje građana u celokupan sudski sistem ne postoji, te samim tim, ne može da bude narušeno.

Saopštenje VSS, smatra Matić, "predstavlja zaprepašćujući amaterizam pravnih eksperata koji bi da se zaštite od kritike tako što će svoj esnaf proglasiti nedodirljivim i iznad društva".

"Ne samo što nisu iznad društva, već bi morali da budu prvi u zaštiti najviših društvenih vrednosti", navodi Matić i ocenjuje da je "veliki broj oslobađajućih presuda ozbiljnim kriminalcima, batinašima i muvatorima, izbrisao poverenje građana u sudije".

broj komentara 0 pošalji komentar