ВСС: Недопустиво Матићево коментарисање случаја Ћурувија

Високи савет судства (ВСС) саопштио је да је недопустиво да председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић иступа у јавности са изјавама о кривичном поступку за убиство новинара Славка Ћурувије који није правноснажно окончан, јер тиме угрожава независност суда и нарушава поверење грађана у целокупан судски систем.

Матић је још крајем јуна у медијима критиковао судско веће и између осталог оценио да оно води процес "или као да не жели да га води или је приморано да донесе унапред зацртану ослобадајућу одлуку".

У саопштењу које је објављено данас на његовом сајту, ВСС је најоштрије осудио поменуту изјаву Матића, указујући да она "угрожава самосталност и независност судова и судија и представља директну претњу и притисак на судско веће које поступа у наведеном кривичном предмету".

"Посебно из разлога што ју је дао председник Комисије за истраживање убистава новинара", навео је ВСС.

Тај највиши судски орган је указао да је "судија независан у поступању и доношењу одлуке и да не може бити позван на одговорност за изражено мишљење или гласање приликом доношења одлуке".

Законска је обавеза судије да, како наводи ВСС, непристрасно води поступак по својој савести, у складу са властитом проценом чињеница и тумачењем права, уз обезбеђење правилног суђења и поштовања процесних права странака гарантованим Уставном, законом и међународним актима.

ВСС подсећа и да је Уставом прописано да се свако сматра невиним за кривично дело док се његова кривица не утврди правноснажном одлуком суда.

Због поменуте изјаве Матића је критиковало и Друштво судија Србије, као и Адвокатска комора Београда.

Он међутим сматра да "судије нису изузете од права јавности да буде информисана".

"Нису они посебна каста којој нико ништа не сме да замери. Напротив, требало би да им буду јавно објављене фотографије и имовина коју поседују, а на њима је да суде по закону", саопштио је Матић након тих критика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво