"Nema nikakvog 'američkog virusa', pa nema mesta ni panici"

Vest da se "američki virus" pojavio kod mališana u Obrenovcu uznemirila je brojne roditelje, ali epidemiolozi ističu da se nije pojavio nikakav novi virus, naročito ne "američki", već da je reč o poznatoj bolesti ruku, stopala i usta (Hand, Foot and Mouth Disease) koja je česta u dečjim kolektivima, brzo prolazi i uglavnom ne ostavlja posledice.

Direktor Doma zdravlja Obrenovac Bojan Pešić kaže za Tanjug da su pre mesec dana imali epidemiju lokalnog tipa u vrtiću "Veseljko", gde je od bolesti ruku, stopala i usta obolelo dvadeset dvoje dece, a epidemiolog Biljana Begović Vuksanović iz GZZZ kaže da prvi put čuje da je uzročnik te bolesti nekakav "američki virus".

"Bolest ruku, stopala i usta jeste virusno oboljenje, ali prvi put čujem da je uzročnik nekakav 'američki virus'. Bolest izaziva virus iz grupe enterovirusa", kaže Begović Vuksanovićeva za Tanjug.

Pojašnjava da se bolest najčešće javlja kod dece do pet godina i da je karakteriše osip po stopalima, rukama, licu, te je zbog toga i dobila naziv bolest ruku, stopala i usta.

"Bolest obično prolazi sa blagim ili čak nikakvim simptomima. Može se javiti osip, malaksalost, gubitak apetita, gušobolja", pojašnjava Begović Vuksanovićeva i navodi da se virus prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, a da inkubacija traje tri do sedam dana.

U isto vreme kada je u obrenovačkom vrtiću "Veseljko" obolelo dvadeset dvoje dece, bila je epidemija i u vrtiću na Novom Beogradu, gde je obolelo sedmoro mališana.

Prošle godine u Beogradu su bile dve epidemije bolesti ruku, stopala i usta, a u 2016. godini sedam, uglavnom u predškolskim ustanovama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво