Stabilno nakon obilnih padavina, službe pripravne

Posle jučerašnjeg nevremena koje je pogodilo sever i istok zemlje, situacija je od jutros stabilna, a voda se povlači.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Saša Rančić kaže da je situacija pod kontrolom i da nadležne službe rade na proceni i sanaciji oštećenja.

Prema njegovim rečima, najugroženije su bile obodne opštine grada Beograda - Barajevo, Obrenovac, Lazarevac, Grocka, Mladenovac - gde je došlo i do evakuacije građana.

"U toku jučerašnjeg dana, odnosno noći, pripadnici Sektora za vanredne situacije su na teritoriji grada Beograda evakuisali 99 stanovnika, a dve osobe su evakuisane u Novom Sadu", rekao je Rančić.

Situacija u Novom Sadu posle jučerašnjih obilnih padavina je stabilna i bez posledica, kolovozi su suvi i saobraćaj se odvija redovno.

U Štabu za vanredne situacije kažu da posledica od velikih padavina u Novom Sadu nema, da su službe pravovremeno reagovale.

Posledice se saniraju samo još u Futogu gde je, kako kažu, situacija bila najteža i odakle je jedna porodica sinoć evakuisana.

"Sve službe javno-komunalnih preduzeća, vatrogasne službe upućene su na sve kritične lokacije. Obišli smo sve to. Svu količinu kiše koja se pojavila, sistem vodovoda je uspeo da odvede u roku od sat vremena i zastoji koji su bili u saobraćaju u Kisačkoj i Temerinskoj ulici i u ulici Kornelija Stankovića su otklonjeni i saobraćaj se nesmetano odvija", rekao je Tanjugu Vladimir Stojković iz Štaba za vanredne situacije.

U Novom Sadu jutros je održana i sednica Štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Najveći problem u Novom Sadu i okolini izazvala je velika količina kiše koja je pala i to 117 litara po kvadratnom metru, kažu u Štabu za vanredne situacija.

Navode da je to ista količina kiše koja je pala 2015. godine, a prema njihovim rečima, u Futogu je palo 86 litara po kvadratnom metru.

Predstavnici Štaba za vanredne situacije i danas će biti na terenu.

Obilne padavine pogodile su juče i delove Beograda, a najviše problema bilo je u zoni Kijevskog potoka u slivu Topčiderke, gde je došlo do izlivanja Kijevskog potoka i čime je ugroženo više od dvadeset kuća.

U centralnim delovima grada palo je više od 30 litara po metru kvadratnom. Lokalno je palo više i od 50 litara po kvadratnom metru.

U Obrenovcu, gde su evakuisana dva domaćinstva, održana je sednica Štaba za vanredne situacije, naveo je na Tviteru predsednik te opštine Miroslav Čučković.

Na teritoriji šest mesnih zajednica oštećeno je 57 domaćinstava, dve saobraćajnice i jedan stub EDB-a. 

Usled obilnih padavina urušio se most u Grockoj, pa je i dalje na snazi obustava saobraćaja na raskrsnici ulica Smederevski put i Dr Aleksandra Kostića.

U nevremenu koje je juče zadesilo opštinu Grocka poplavljeno je dosta kuća, a šteta će treba da se procenjuje tokom dana, navedeno je na portalu grocka.info.

Prema podacima kojima raspolažu, najugroženija mesta su bila Begaljica, Umčari, a na nekoliko mesta saobraćaj je u potpunom prekidu.

Dubočajski potok odneo je most na Smederevskom putu i saobraćaj ka Smederevu je u potpunosti obustavljen do daljnjeg.

Most u Begaljici ka manastiru Rajinovac je tako]e odnela bujica. Na terenu su hitne službe, policija, vatrogasci i žandarmerija.

Iz Doma za stare u Umčarima koji je bio ugrožen usled poplava noćas, Hitna pomoć evakuisala je sedam osoba.

Prema prognozi Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, danas će na snazi biti žuti meteo-alarm za teritoriju cele Srbije.

Očekuje se umereno do potpuno oblačno vreme, u većem delu Srbije suvo, samo u Pomoravlju, na zapadu i jugozapadu Srbije ponegde sa kišom slabog i umerenog inteziteta.

Šestoro korisnika prebačeno je u prihvatilište u Kumodraškoj, dok je jednoj osobi trebalo medicinsko zbrinjavanje, rekli su Tanjugu u Hitnoj pomoći.

Velika šteta u Barajevu 

U Barajevu su jučerašnje obilne padavine izazvale velike štete na infrastrukturnim objektima i drugim građevinskim objektima i poljoprivrednim dobrima, saopšteno je iz te gradske opštine.

Kako se navodi, Štab za vanredne situacije GO Barajevo je u stalnom zasedanju i obrazovane su komisije za evidentiranje štete na svim dobrima, a u toku je prikupljanje relevantnih podataka za procenu ukupne štete na području opštine.

U narednih nekoliko dana cilj je da se izvrši popis celokupne štete, a već u ponedeljak biće objavljena preliminarna procena, navodi se u saopštenju.

Veliki problem je izazvala voda koja je prodrla u zgradu opštine, što je dovelo do prekida u snabdevanju električnom energijom.

Vozila Gradske opštine Barajevo su značajno oštećena u iznenadnoj bujici.

U pomoć su pritekli predstavnici Gradskog štaba za vanredne situacije, vrlo brzo je obezbeđena pomoć u materijano tehničkim sredstvima, uključujući radne mašine za uklanjanje prepreka na saobraćajnicama i hitne intervencije radi zaštite ljudskih života i imovine veće vrednosti.

Takođe, obezbeđena su vozila za prevoz komisija za evidentiranje šteta na dobrima, a u pomoć su pritekle gradske insititucije, Gradska uprava i Direkcija za imovinu Grada Beograda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи