Невреме у Београду и Новом Саду – једна особа повређена у Суботици, евакуација у Степојевцу

Огромна количина падавина, уз снажан ветар, засула је Суботицу. Једна особа је лакше повређена када је стабло пало на возило у покрету. Због обилних падавина у деловима Београда екипе свих надлежних предузећа су у појачаном степену ангажовања. Највише проблема у сливу Топчидерке код Кијевског потока, изјавио заменик градоначелника Горан Весић. У Степојевцу евакуисано 30 људи. Надлежне службе испумпавале су воду и са улица Новог Сада.

Олујно невреме, које је трајало десетак минута, погодило је Суботицу, јавља дописник РТС-а.

Подвожњак код железничке станице у Суботици је био готово сат времена блокиран због преоптерећених канализационих одвода, а полицијска патрола дежура са обе стране пута.

Према незваничним информацијама, једна особа из насеља Габрић је лакше повређена приликом пада стабла на возило у покрету.

У великом броју улица стабла су изваљена и гране поломљене, а у Банијској улици једно дрво је блокирало пут, док је једно стабло уништило паркирани аутобил, кажу у Полицијској управи Суботице.

Највећа материјална штета до сада је забележена на крову зграде Економског факултета и Студентског центра, одакле је одлетео део кровне конструкције.

Обилне падавине погодиле су и делове Београда. Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да због обилних падавина тренутно највише проблема има у зони Кијевског потока у сливу Топчидерке, где је дошло до изливања Кијевског потока и чиме је угрожено више од двадесет кућа.

"Полиција је затворила и један део прилаза том делу насеља, па екипе водопривредних предузећа прилазе с друге стране. Има проблема и у насељу Љубише Јеленковића, такође у Раковици. На терен су упућене екипе ЈВП 'Београд-воде' са пумпама и ЈКП 'Београдски водовод и канализација', као и ЈКП 'Градска чистоћа' са специјалним возилима и цистернама за црпљење воде", рекао је Весић.

Додао је да су на терену и екипе Центра за социјални рад у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту, како би се пружила помоћ најугроженијим породицама, а мајке са децом склониле у сигурну кућу.

"У сарадњи са Секретаријатом за образовање, отворићемо и једну школу уколико је неопходно прихватити евакуисана лица. Додатна помоћ биће послата и Барајево, где је проблем у центру насеља и угрожено је десет кућа, као и Вранићу. Превентивно су послати џакови у Обреновац и Лазаревац", рекао је Весић.

Прецизирао је да је обим падавина премашио све најаве и упозорења РХМЗ-а.

У централним деловима града пало је више од 30 литара по метру квадратном. Локално је пало више и од 50 литара по квадратном метру. Очекује се, до краја сутрашњег дана, додатних 20 литара. 

"Екипе свих предузећа су у појачаном степену ангажовања. Ситуација је под контролом и позивам грађане да се придржавају упутства надлежних органа како бисмо заједно превазишли проблеме које створила непогода", истакао је Весић.

Опрез у општини Обреновац

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је грађане и домаћинства у општини Обреновац.

Рекао је да се вода полако повлачи и да ће Републички штаб за ванредне ситуације, заједно са општинским, помно пратити ситуацију у наредна 24 сата.

Министар је навео да су два домаћинства у општини Обреновац евакуисана на време и ниједан грађанин није био животно угрожен.

Дао је налог начелнику Сектора за ванредне ситуације Предрагу Марићу да се снаге распореде на територији општина Обреновац и Лазаревац. Истиче да нема места паници.

"Опрезни смо и водимо рачуна о свим водотоковима на територији Србије, поготово на територији општина Обреновац и Лазаревац. Не постоји бојазан од онаквих поплава какве су биле 2014. године, али смо наравно опрезни и нећемо ништа препустити случају. Зато ћемо опсервирати током ноћи и наредних дана све водотокове, да бисмо били приправни уколико се вода подигне и да можемо на време да реагујемо додатним бедемима и упозоравањем становништва" нагласио је министар Стефановић. 

Позвао је грађане, уколико им је потребна помоћ, да се обрате Сектору за ванредне ситуације и општинским штабовима, како би могли што пре да им изађу у сусрет.

"Разговарао сам вечерас са људима из обреновачког Штаба за ванредне ситуације и директором Електропривреде Србије који су на терену и пренели су ми да тренутно имамо проблем са једним срушеним мостом који мора да се оспособи, како би се саобраћај нормализовао у најкраћем могућем року" рекао је Стефановић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић обишао је Лазаревац, тачније место Степојевац, где је ангажовано 17 ватрогасаца-спасилаца са шест возила и четири чамца. До сада је у Степојевцу евакуисано 30 људи.

"Сви су добро и на сигурном. Ситуација се полако стабилизује. Пала је огромна количина кише, а речица Врбовица просто није могла ту количину воде да прими и дошло је до једног поплавног таласа који је угрозио објекте и људе у њима", рекао је Марић.

У општини Гроцка поплављено је доста кућа, а штета ће се процењивати током јутра.

Дубочајски поток однео је мост на Смедеревском путу и саобраћај ка Смедереву је у потпуности обустављен до даљњег.

Мост у Бегаљици ка манастиру Рајиновац је такоде однела бујица.

На терену су хитне службе, полиција, ватрогасци и жандармерија који покушавају да дођу до угрожених становника.

Из Дома за старе у Умчарима који је био угрожен услед поплава Хитна помоћ евакуисала је седам особа.

Шесторо корисника пребачено је у прихватилиште у Кумодрашкој, док је једној особи требало медицинско збрињавање.

Велики пљускови погодили су и Нови Сад, пало је 116 литара кише по метру квадратном. Дежурне екипе "Водовода и канализације" према приоритетима су испумпавале воду и ситуација је сада под контролом.

Надлежне екипе су апеловале на грађане да без преке потребе колима не крећу никуда јер канализациони систем није могао да прими толику количину падавина за тако кратко време.

У Новом Саду су ангажовани и припадници сектора за ванредне ситуације. Ватрогасци-спасиоци и остале службе санирале су сва подручја.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи