Nevreme uništilo mostove u Kuršumliji, putevi neprohodni, šteta višemilionska

Teško nevreme koje je juče pogodilo Kuršumliju i odseklo od sveta 80 domaćinstava ostavilo je za sobom teške posledice. Putevi su neprohodni, škola u Dobrom Dolu ne radi, a naneta je i velika šteta poljoprivrednim kulturama, javlja dopisnik RTS-a.

Najveća šteta je naneta lokalnim putevima i nekategorisanim putevima koji vode ka planinskim selima koja su bila zahvaćena nevremenom.

Uništeni su mostovi i propusti, a nanosi zemlje, stena i drveća se nalaze na putevima zbog čega je u prekidu saobraćaj ka mnogim selima, javlja dopisnik RTS-a koji je bio na licu mesta.

"Odsečeni smo od sveta, ne možemo svojim kućama da priđemo nikako, ni terenskim vozilima, putevi su 90 posto stradali i to je sve zakačilo", kaže Saša Papić, predsednik MZ Degrmen. 

U prekidu su i mnoge vodovodne linije u selima zbog bujica i potoka koji su nosili sve pred sobom.

"Ovo se ne pamti, makar ja nisam čuo za 60 godina. To je sve odnela voda, uništila, upropastila. To je kao neka vodena bomba", kaže Miodrag Dimitrijević iz Kupinova. 

U Dobrom Dolu danas nije radila škola jer učenici i učitelji nisu mogli da dođu.

Ekipa RTS-a je na putu zatekla i mrtve životinje, što ukazuje na razmere jučerašnjeg nevremena. 

Na momente kataklizmična nepogoda, prema svedočenju meštana, nosila je sve pred sobom, puteve, objekte, životinje. Prava je sreća, kažu, da niko od ljudi nije stradao. 

"Očigledno da je velika količina vode pala i tu nijedan propust nije izdržao, sve je zatvoreno, sve je porušeno. Ogromna je šteta, nemamo predstavu kolika je, ali mi ovo mesecima moramo da saniramo. Sami sigurno nećemo moći da izdržimo, ni što se mehanizacije tiče, ni finansijskih sredstava", kaže Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.

Prema prvim procenama, šteta na putevima, mostovima, objektima, poljoprivrednoj mehanizaciji, usevima i voću meri se desetinama miliona dinara.

Obilne padavine izvale su i brojna klizišta, tako da se, posebno turistima koji se kreću ka Đavoljoj varoši, preporučuje oprezna vožnja. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво