Невреме у Куршумлији, 80 домаћинстава одсечено од света

Олујно невреме праћено обилним падавинама погодило је општину Куршумлија у поподневним часовима. Најтеже погођена месна заједница Косаничка Рача, где је од света одсечено 80 домаћинстава због потока који се излио. Јако невреме погодило и Нову Варош.

Јако невреме погодило је десетак села и заселака у општини Куршумлија, а најтеже је погођена МЗ Косаничка Рача.

Како јавља дописник РТС-а, осамдесетак домаћинстава је одсечено од света у тој месној заједници због потока који се излио. Људи су у кућама и до њих се не може.

Бујичне воде и потоци са околних брда причинили су огромну штету домаћинствима, усевима, страдале су и животиње. Оштећена је и пољопривредна механизација.

"Поток је надошао за пола сата, однео ми целокупно домаћинство осим што ми је остала кућа, а и она је пуна воде. Однела ми је гаражу, ауто, казан за ракију и маст, свиње, кокошке, пилиће", прича мештанин Драган Зувић.

Све надлежне службе су на терену. Слично невреме погодило је општину Куршумлија и 6. маја, те је још од тада на снази ванредна ситуација.

Све што је у међувремену санирано однели су планински потоци, који су, према речима мештана, за кратко време нарасли на неколико метара.

Председник општине Куршумлија Радољуб Видић каже да су у претходних петнаестак дана уложена значајна средства и велики напори на отклањању последица невремена, а да су сада поново на почетку, а штете су причињене на много ширем подручју.

"Сада је још већа штета, нити имамо довољно механизације, нити средстава, мораћемо да тражимо помоћ", додаје Видић. 

Мештани истичу да ће се праве размере ове непогоде видети у среду, а да је сасвим извесно да се на неколико места излила и река Косаница, причинивши велике штете усевима и воћу.

У општини Куршумлија најављују формирање комисије која ће радити на утврђивању штета, а због њихових размера очекују и помоћ државе.

Невреме и у Новој Вароши 

Обилна киша и град погодили су током поподнева и Нову Варош. Невреме је трајало скоро 20 минута, па је, према речима мештана, штета на усевима неминовна.

"Ово не памтим, да је код нас оволико падало, ево обелело нам је двориште као да је децембар", изјавио је Миленко Матијевић за Глас западне Србије.

Дана Ћурчић уплашила се да огромне количине воде не поплаве кућу и окућницу.

"Како је кренуло да пада, помислила сам да ће вода све однети. Успела сам некако да реагујем и да спречим да се вода задржава у мом домаћинству, а у међувремну је и стала киша", испричала је Дана Ћурчић.

Колика је штета од невремена у Новој Вароши знаће се кад комисија изађе на терен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара