Kuburović: U Srbiji se dosta radi na promociji medijacije

Ministarka pravde Nela Kuburović učestvovala je u Sankt Peterburgu na Osmom međunarodnom Forumu u oblasti pravosuđa gde je istakla da se u Srbiji dosta radi na promociji medijacije i alternativnih načina rešavanja sporova, koji rasterećuju sudove i štede vreme, troškove i druge značajne resurse.

Ministarka, koja se kao počasni gost Foruma obratila u okviru panela "Arbitražna praksa, alternativno rešavanje sporova", podsetila je da je u našoj zemlji prvi Zakon o posredovanju usvojen 2005. godine, a da je Zakon o arbitraži usvojen godinu dana kasnije.

"Nakon 10 godina, još postoji veliki prostor za podizanje svesti o mogućnostima koje medijacija pruža, radi poboljšanja prakse, kao i poboljšanja zakonodavnog okvira. Srbija je mala zemlja, ima sedam miliona stanovnika, više od dva miliona sudskih sporova u toku godine. To pokazuje koliko moramo da poboljšamo alternativne načine rešavanja sporova", naglasila je Kuburovićeva.

Ministarka je posebno istakla značaj inicijative Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde, jer su te institucije izdale Zajedničke smernice za promociju medijacije u Republici Srbiji, kako bi ohrabrile sudove da usmere pažnju na organizaciju rada radi podrške posredovanju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Ostvarili smo veliki pomak u 2017. godini, jer smo, uz te smernice mali tri puta više slučajeva rešenih medijacijom, u odnosu na 2016. godinu. To i dalje nije dovoljno, jer, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je to oko 100 slučajeva, a postoji oko dva miliona sudskih sporova", rekla je Kuburovićeva.

Ministarka pravde Srbije razmenila je iskustva sa kolegama iz Rusije, Amerike, Brazila, Kine i drugih zemalja, učesnicima foruma u čijim zemljama se radi na realizaciji naprednih rešenja.

Svi oni su ukazali da se u vremenu informacionih tehnologija, pravničke profesije moraju razvijati u istom smeru, u smislu digitalizacije i razvoja platformi za onlajn rešavanje sporova, navodi se u saopštenju.

Pored učešća na konferenciji, Kuburovićeva će se susresti i sa ministrom pravde Ruske Federacije Aleksandrom Konovalovim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво