Produžen rok za prijave učenika za IT odeljenja 

Zbog velikog interesovanja učenika, prijave za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja za informatiku i računarstvo (IT) u gimnazijama širom Srbije, produžene su po istoj proceduri, do ponedeljka 21. maja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odlučilo je da produži rok za prijavu za upis u gimnazijska IT odeljenja, po istoj proceduri.

Zainteresovani učenici se mogu prijaviti danas, 17. maja, sutra, 18. maja i u ponedeljak, 21. maja, od devet do 14 časova u gimnazijama koje će imati specijalizovana IT odeljenja.

Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun, polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.

Do sada se za polaganje prijemnog ispita za gimnazijska IT odeljenja naredne školske godine prijavilo 2.537 učenika, što čini približno četiri odsto ukupnog broja učenika, koji će upisati srednje škole. 

Broj prijavljenih uvećan je skoro pet puta u odnosu na prošlu godinu, kada se prijavilo 556 đaka.

U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, s obzirom na to da se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije. 

Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja. 

Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво