Petar i Miloš – geniji iz Trstenika koji se rađaju jednom u više decenija

Najtalentovaniji srednjoškolci iz Srbije već drugu godinu učestvuju na Svetskom kupu mladih fizičara, koji se ovog leta od 19. do 26. jula održava u Pekingu. Plasman u petočlani tim koji će braniti boje Srbije u Kini na ponos Trsteničana, izborila su rođena braća Petrašinović, učenici gimnazije "Vuk Karadžić".

Devetnaestogodišnji Petar, maturant gimnazije, i dve godine mlađi Miloš su, tvrde profesori, takvi kapaciteti za nauku koji se pojave jednom u više decenija.

Ravno čudu je, kažu, i to što braća Petrašinović, žive i uče pod istim krovom.

"Naša opsednutost fizikom i matematikom potiče iz našeg okruženja, pošto živimo na selu u Dublju. Okruženi smo prirodom i onda je nekako bilo možda intuitivno da tražimo sve odgovore za stvari koje smo videli oko sebe", kaže Petar Petrašinović.

U svet nauke uveo ih je otac Zdravko, takođe sjajan matematičar, koji im je velika podrška. Sedamnaestogodišnjem Milošu oslonac je i stariji brat.

"Petar mi je dosta pomogao u trenucima kada je bilo ključno da li ću da nastavim ili ne i on mi je jednostavno bio neki tip uzora, svakodnevnog uzora koji vidim i koji mi je pomogao u teškim trenucima", kaže Miloš Petrašinović.

Brojni planovi mladih genija 

Put do reprezentacije nije bio jednostavan. Petrašinovići su radili između ostalog na Kirijevom motoru, ispitivanju ugla odmora kupe pri slobodnom padu, a sa timom dizajnirali i veoma osetljiv seizmograf.

"Ja u septembru počinjem sedamnaestu školsku godinu svoju u ovom svojstvu, ali ovako nešto nisam imala do sad. Čast mi je i naporno mi je. Uvek moram da odem korak dalje, da se bolje pripremim nego ikad ranije. U tom smislu, ovakvi đaci su inspiracija", ističe Marija Nedeljković Živković, profesorka fizike.

"Mi smo tu jedna logistika koja im pomaže i tehnička i da kažem kadrovska, a uglavnom je ovo njihova zasluga", dodaje profesor fizike Miloš Međedović.

Do Pekinga Miloš i Petar imaju još planova.

"Želja za istraživanjem i za saznanjem novog. To je ono što generalno razlikuje školsku peticu i neku takmičarsku recimo", kaže Miloš.

Petar planira da studira dva fakulteta – teorijsku fiziku na Fizičkom fakultetu i programiranje na PMF-u.

Ispratili smo ih na matematički turnir srednjih škola "Arhimedes". U Beogradu će se sresti i sa ostatkom drim-tima koji će nas predstavljati na Svetskom Kupu u Kini.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво