Na VMA osam transplantacija bubrega od početka godine

Od početka godine na Vojnomedicinskoj akademiji urađena je jedna transplantacija jetre i osam transplantacija bubrega. Godišnje se u toj zdravstvenoj ustanovi uradi do 30 takvih transplantacija.

Pukovnik profesor Đoko Maksić iz Klinike za nefrologiju VMA podseća da je prošle godine u Srbiji bilo 42 donora i da je zahvaljujući njima urađeno više od 80 kadaveričnih transplantacija bubrega. Urađeno je i oko 20 transplantacija gde su pacijenti bubreg dobili od srodnika.

"Došli smo na neku brojku od 15 transplantacija bubrega na milion stanovnika što je trećina u odnosu na zemlje koje imaju bolju donorsku mrežu gde je broj transplantiranih pacijenata 50 na milion stanovnika", rekao je Maksić za Tanjug.

Pojasnio je da u Srbiji na transplantaciju bubrega čeka oko 600 do 700 bolesnika i da je trenutno na dijalizi oko 6.000 ljudi, te da će se taj broj stalno povećavati.

Maksić kaže da kod pacijenata koji imaju bubrežnu slabost danas dominira lečenje dijalizom, koje je mnogo skuplje od transplantacije.

Dijaliza ne obezbeđuje dobar kvalitet života pacijenata ni dužinu preživljavanja koju može da obezbedi transplantacija.

Hrvatska u svetskom vrhu po broju transplantiranih organa

Profesor Nikolina Bašić Jukić iz Kliničko-bolničkog centra u Zagrebu kaže da se u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje obavi 80 do 100 transplantacija bubrega, dok se u celoj Hrvatskoj uradi 250 transplantacija bubrega, 150 transplantacija jetri i oko 50 transplantacija srca.

Zahvaljujući tim brojkama Hrvatska se našla u samom svetskom vrhu po broju transplantiranih organa i u odnosu na broj stanovnika deli prvo mesto sa Španijom.

Pretpostavljeno donorstvo jeste jedna od karika u lancu koja je doprinela dobrim rezultatima što se tiče transplantacije u Hrvatskoj.

Bašić Jukić kaže da je možda presudna bila dobra medijska kampanja i dobra prihvaćenost programa na nacionalnom nivou.

"Druga ključna odrednica je dobra organizacija programa. Mora postojati osoba koja je zadužena za transplataciju na nacionalnom nivou i to joj mora biti jedini posao. Ne može se to raditi usput", istakla je Bašić Jukić.

Nacionalni koordinator za transplantraciju mora imati po nekoliko koordinatora u svim bolnicama koji u svakom momentu mogu da prepoznaju donora, pojasnila je Bašić Jukić i dodala da u Hrvatskoj nema bolnice koja do sada nije dala donora.

Transplantacija bubrega obezbeđuje duži život pacijenta, bolji kvalitet života, ali je to i velika ušteda za društvo.

Bašić Jukić kaže da pacijent na dijalizi košta zdravstveni sistem godišnje oko 25.000 evra, a da stabilan transplantirani bolesnik košta manje od 5.000 evra godišnje.

"Tu vidite kolika je razlika. Svaka ozbiljna zemlja mora razvijati transplantacijski program da bi mogla pružiti pomoć bolesnicima. Vi na taj način štedite novac koji može biti usmeren na lečenje drugih pacijenata", naglasila je Bašić Jukić.

Na VMA je danas održan Simpozijum o transplantaciji bubrega i jetre i to je bila prilika da lekari iz Srbije koji se bave transplantacijom organa razmene iskustva sa kolegama iz okruženja - iz Hrvatske i Slovenije.

Skup su organizovali Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i Klinike za nefrologiju Vojnomedicinske akademije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво