Isti problemi opština sa najviše izbeglica u Srbiji i Makedoniji

Gradovi i opštine sa najvećim brojem izbeglica u Srbiji i Makedoniji imaju, praktično, iste probleme a najvažniji je taj da se pravna regulativa za integraciju izbeglica diktira sa viših nivoa vlasti i da lokalne zajednice ne učestvuju dovoljno u njenoj izradi, iako imaju najbolji uvid u stanje na terenu.

Kako je saopšteno, ovo je jedan od zaključaka regionalnog sastanka predstavnika šest opština iz Srbije i četiri iz Makedonije, koje imaju najveći broj izbeglica i koje učestvuju u regionalnom projektu "Gradimo zajedno", koji u obe zemlje sprovode Fondacija Konrad Adenauer, Udruženje "Atina" i Makedonsko udruženje pravnika, uz podršku Evropske unije.

Za kvalitetniju integraciju izbeglica, čemu obe zemlje teže, izuzetno je važno da lokalne zajednice budu aktivno uključene u kreiranje javnih politika jer mogu da prenesu iskustvo sa terena.

"To što lokalne institucije ne učestvuju dovoljno u izradi javnih politika na kraju dovede do toga da, na primer, u Šidu nemamo dovoljno terenskih socijalnih radnika, a da u Vranju lokalna zajednica ne bude obaveštena da će u tom gradu biti otvoren centar za smeštaj migranata", rekla je na ovom sastanku Jelena Hrnjak iz Udruženja "Atina".

Sastanku su prisustvovali koordinatori lokalnih mreža za podršku integraciji izbeglica iz Šida, Subotice, Sremske Mitrovice, Beograda, Vranja, Preševa, kao i njihove kolege iz Đevđelije, Kumanova i dve opštine iz Skoplja. U ovih deset opština su, kroz projekat "Gradimo zajedno", osnovane lokalne mreže za podršku integraciji izbeglica koje aktivno učestvuju u stvaranju uslova za integraciju.

Istaknuto je da se u obe zemlje najviše uradilo na uključivanju dece u obrazovni sistem a da je sada na redu stvaranje uslova za zapošljavanje lica iz izbegličko-migrantske populacije, što je jedan od najvažnijih preduslova za kvalitetnu integraciju.

Predstavnici ovih deset opština posetili su Prihvatni centar za migrante Vizbegovo kod Skoplja kao i Tranzitni centar Tabanovce u Kumanovu, u kojima boravi između 30 i 50 lica koji su, uglavnom, uključeni u raznovrsne programe podrške.

U narednom periodu predstavnici ovih opština, u okviru pomenutog projekta, boraviće u studijskoj poseti Nemačkoj kako bi se upoznali sa naprednim oblicima integracije izbeglica koje ova zemlja realizuje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво