Venci i šetnja za Zorana Đinđića

Premijerka Ana Brnabić, praćena članovima Vlade Srbije, položila je venac na spomen-ploču ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću u dvorištu Nemanjine 11. Na Đinđićev grob vence su položili porodica i brojni prijatelji i poštovaoci ubijenog premijera. Održana "Šetnja za Zorana".

Vlada Srbije ranije je donela odluku da Gradu Beogradu prebaci 13.257.000 dinara, kako bi bio realizovan predlog predsednika Vučića o podizanju spomenika, 15 godina posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

Na grob ubijenog premijera vence su položili Đinđiđeva porodica i prijatelji. 

Šetnjom od sedišta LDP-a do Aleje velikana na Novom groblju, predstavnici te stranke su zajedno sa grupom građana odali poštu premijeru i lideru DS-a.

U "Šetnji za Zorana" učestvovao je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, koji je, nakon odavanja pošte u dvorištu Vlade na mestu gde je ubijen Đinđić, rekao da je petnaest godina bez Đinđića kao večnost, "a opet tako malo za sve one poslove koje smo zajedno sa njim radili".

"Na prvi pogled kao da se prihvataju njegovi ciljevi, a s druge jasno je da od njih neće biti ništa dok ne budemo svesni da je on mislio na društvo, na razumne ljude i na cenu koju svaka politika mora da uvaži kada odluči da se realizuje", naveo je Jovanović. +

Kako je rekao, činjenica da ga nema, a da smo svi mi ovde, "ne govori samo o našoj ličnoj privrženosti, svemu onom što on simbolizuje, nego i o istini koja je jedini odgovor na pitanje šta je tajna svega onog pod čime se danas podrazumeva da govorite kada mislite na Đinđića".

Dodao je da je današnja šetnja, šetnja za Srbiju "u kojoj ćemo se jednog dana sresti sa njim".

"To je ona zemlja na koju je mislio kada je rekao 'videćemo se u budućnosti'", naglasio je Jovanović.

Zoran Živković, koji je preuzeo Vladu nakon ubistva premijera, novinarima je rekao da je vizija Srbije kakvu je Đinđić imao zemlja koja je dobra za sve njene građane.

Poručio je svima koji u Srbiji žele da rade nešto za opšte dobro da se prisete šta je govorio i radio Đinđić i ocenio da bi mnoge stvari bile bolje da je Đinđić živ.

Rekao je da još nije sudski dokazano ko su inspiratori ubistva, ali i naveo da jedini koji je imao interes, direktan motiv i mogućnost da to organizuje je "klan Milošević".

Na pitanje koga ubraja u "klan Milošević", Živković je rekao: "Njegova porodica, saradnici, to su oni koji su sa njim bili u koaliciji tada, nekad su se zvali radikali, danas naprednjaci. To su mafijaške strukture koje su bile oko te porodice, to je bilo očigledno, oni su imali direktan motiv, direktan kontakt sa izvršiocima i sredstva da finansiraju to prljavo delo."

Naveo je i da inspiratori i nalogodavci bilo kog političkog atentata nisu nikada otkriveni, navodeći kao primer ubistvo Džona Kenedija, Alda Mora... i ponovio da je, da bi se nešto na sudu dokazalo, potrebno imati materijalne činjenice.

Osvrnuo se i na premazivanje tabli sa imenom Đinđića bojom u Novom Sadu i rekao da to znači da "Zoran nekima i mrtav smeta", ali i da je "prljava i odvratna stvar da neko uopšte razmišlja o tome da Milošević dobije spomenik u Beogradu".

Kolona se kretala trasom Simina ulica – Terazije – dvorište Vlade Srbije – Aleja velikana.

Članovi Demokratske stranke položili su venac na Platou Zorana Đinđića, a predstavnici organizacije Čuvari Starog grada, DS-a, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke i Zajedno za Srbiju okupili su se na platou kod Filozofskog fakulteta u Beogradu ispred murala sa likom Zorana Đinđića, koji su obnovili i pokrili zaštitnim staklom.

Održano je i tradicionalno, trinaesto po redu, takmičenje mladih u besedništvu, koje nosi naziv Besede u Zoranovu čast.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво