Подршка Владе Граду за подизање споменика Ђинђићу

Влада Србије данас је донела одлуку да Граду Београду изврши трансфер 13.257.000 динара, како би био реализован предлог председника Вучића о подизању споменика, 15 година после убиства премијера Зорана Ђинђића.

Како се навод у саопштењу после седнице, Влада сматра својом обавезом да финансира израду споменика човеку који је убијен као председник Владе, како је предложио председник Републике Вучић.

Град Београд ће одмах по добијању овог трансфера потписати уговор са аутором Мрђаном Бајићем и његовом тимом, како би израда споменик почела одмах.

Скупштина града Београда донела је на седници која је одржана 8. јуна 2016. године одлуку да у Београду буде подигнут споменик премијеру Зорану Ђинђићу на којег је извршен атентат 12. марта 2003. године и именовала Одбор за подизање споменика, подсећа се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Предлог за подизање споменика др Зорану Ђинђићу упутио је тадашњи премијер, а данашњи председник Србије Александар Вучић, који је том приликом истакао да ће израду споменика финансирати Влада Републике Србије, с обзиром на то да је Зоран Ђинђић убијен као премијер.

Град Београд је 10. марта 2017. године расписао двостепени међународни конкурс за идејно решење споменика Зорану Ђинђићу. Конкурс, на коме је учествовало 40 аутора, завршен је 21. октобра 2017. године.

Међународни жири који су чинили: вајар Мирсад Бегић из Љубљане, академик, сликар Душан Оташевић, архитекта Борис Подрека, академик и сликар Владимир Величковић и Милутин Фолић, главни градски урбаниста доделио је прву награду раду "Стрела" аутора Мрђана Бајића и његовог тима.

Град Београд исплатио је награде награђеним ауторима, као и онима који су ушли у други круг у износу од 19.000 евра.

Током преговора које је Град Београд водио са тимом првонаграђеног аутора договорено је да се споменик Зорану Ђинђићу постави после завршетка реконструкције Студентског трга који ће бити претворен у пешачку зону.

У међувремену, током 2018. године првонаграђени тим приступиће изради споменика. Споменик ће бити постављен на реновираном Студентском тргу и биће у облику бело - сребрне стреле, висине 6,20 метара са звучним ефектима који ће омогућити да свако ко приђе споменику чује речи премијера Ђинђића.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи