Poplave u Prokuplju, evakuisano više od 70 ljudi

Zbog naglog porasta nivoa reke Toplice i ugroženosti nekoliko naselja i vodozahvata, u Prokuplju je proglašena vanredna situacija. Najteže je u naselju Guba, odakle je do sada evakuisano oko 75 ljudi. Oko jedne trećine domaćinstava, zbog novonastale situacije, od jutros je bez vode, koja se doprema cisternama.

Nakon naglog porasta nivoa reke Toplice za skoro jedan metar i ugrožavanja naselja, vodozahvata i industrijskih objekata u Prokuplju tokom dana, večeras se smiruje situacija, javlja dopisnik RTS-a.

Nivo reke Toplica je tokom dana rastao u proseku za pet centimetara na sat. Voda je prodrla u desetak domaćinstava u naselju Guba, odakle je evakuisano oko 75 ljudi.

Ugroženi meštani su smešteni su u novootvorenom prihvatnom centru, u sali Sokolane, gde im je obezbeđena hrana, a po potrebi i medicinska nega. Oni će u prihvatilištu ostati do daljeg.

Zbog izlivanja Toplice, čiji je nivo u poslednja 24 sata porastao skoro za jedan metar, od jutros nisu u funkciji bunari iz kojih se trećina Prokuplja snabdeva vodom.

Umesto iz česmi građani se vodom snabdevaju iz cisterni.

Cisterne su izašle na ulice Prokuplja, kako bi se građani, u čijim domovima su slavine presušile iz preventivnih razloga, snabdeli vodom.

Uprkos ovakvoj situaciji, prema informacijama iz Štaba za vanredne situacije, sve škole i državne institucije, koje se mahom nalaze u tzv "nižoj zoni" grada, sutra će raditi normalno.

Oko 150 volontera radi na utvrđivanju nasipa ka kućama u Liparskoj ulici i industrijskoj zoni gde posluje nemačka kompanija "Leoni".

Zbog novonastale situacije, u stalnom je zasedanju Štab za vanredne situacije opštine Prokuplje, a mobilisani su svi kapaciteti javnih preduzeća. 

Tokom dana su i bujične vode ugrožavale naselja i polja u opštini Žitorađa, zbog čega je i u ovoj topličkoj opštini proglašena vanredna situacija.

Zbog naglog topljenja snega raste vodostaj na Velikoj Moravi i svim rekama u Pomoravlju, Resavi i Levču.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара