Расте водостај река – ванредна ситуација у Прокупљу, Дољевцу, Житорађи и Зајечару

Због наглог топљења снега, расте водостај Велике Мораве и свих река у Поморављу, Ресави и Левчу. У Дољевцу проглашена ванредна ситуација због изливања Топлице и бујичних потока. У насељу Губа у Прокупљу евакуисано око 75 људи. Ванредно је и у Житорађи, као и у Зајечару где прети изливање Белог и Црног Тимока, као и реке Тимок.

21.15 – Због изливања реке за саобраћај је затворен регионални пут Крушевац – Ниш преко Ђуниса. 

19.30 – Половина Гаџиног Хана сада има струју, након што је премошћен проблем с напајањем после пада дрвета на далековод.

18.30 – Ванредна одбрана од поплава у комплетном сливу Јужне Мораве и Тимока, каже директор "Србијавода" Горан Пузовић.

18.00 – Смирује се ситуација у Прокупљу, ниво Топлице почиње да опада, јавља дописник РТС-а. 

17.30 – Ванредна ситуација и у Житорађи, каже начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације.

17.00 – Tрећина Прокупља без воде, обезбеђене цистерне, јавља дописник РТС-а.

16.05 – Због изливања Јужне Мораве, под водом је деоница регионалог пута Крушевац–Ниш у Ђунису, па се саобраћа отежано.

14.15 – У Зајечару и Дољевцу проглашена ванредна ситуација због опасности од поплава.

Због опасности од поплава на територији Житорађе, Дољевца и Прокупља, данас је проглашена ванредна ситуација, каже начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације МУП-а Живко Бабовић.

У Дољевцу је проглашена ванредна ситуација због изливања Топлице и бујичних потока, а излива се и Југбогдановачка река. У неколико села угрожено је више од 50 домаћинстава.

У просторије Црвеног крста смештено је девет особа. Угрожен је и дом за одрасла инвалидна лица у који је смештено више од 80 особа.

На терену је механизација и праве се бедеми џаковима пуњеним песком.

Ванредно је и у Прокупљу, где се излила Топлица и угрозила неколико насеља, водозахвата и индустријских објеката.

Код Куршумлије се излила река Косаница и поплавила млин и поље у селу Кастрат.

У Зајечару је укинута ванредна ситуација због снега, али је проглашена ванредна ситуација због могућности изливања Белог, Црног и Великог Тимока.

Бели Тимок се код села Вратарница већ излива, саопштио је Штаб за ванредне ситуације града Зајечара.

Током ноћи очекује се врх поплавног таласа на Белом Тимоку. Делимично је угрожено 250 домаћинстава или око хиљаду људи.

Из смера Књажевца стиже нови талас воде. Сврљишки Тимок је у порасту, али се у вечерњим часовима очекује његова стагнација. Највеће количине снега у сливу те реке већ су се отопиле након ноћашњих високих температура на том потезу.

Срећна околност у овом тренутку је да Трговишки Тимок још увек мирује.

Према последњим мерењима нивоа река, Бели Тимок је достигао квоту 200, што је граница за ванредну одбрану од поплава. Црни Тимок је на коти 160, Трговишки је 125, Сврљишки 195.

Штаб за ванредне ситуације и "Србијаводе" су на терену како би деловали превентивно. У функцију је стављена сва расположива механизација.

"РТБ Бор нам је нам је изашао у сусрет и шаље нам тешку механизацију. Брзина отапања снега је већа него 2010. године те морамо да будемо на опорезу и у приправности", наводи се у саопштењу.

Током дана су "Србијаводе" увеле ванредну одбрану од поплава и у комплетном сливу Јужне Мораве, каже директор тог предузећа Горан Пузовић.

Додаје да ће се водостај на Црном, Белом, Великом и Сврљишком Тимоку кретати у нивоу "ванредних одбрана од поплава".

Због наглог пораста водостаја Јужне Мораве, и на територији града Крушевца је на снази ванредна одбрана од поплава. Нешто после 20 часова због изливања реке из корита за саобраћај је затворен регионални пут Крушевац – Ниш преко Ђуниса.

Градски штаб за ванредне ситуације организовао је 24-часовна дежурства надлежних служби.

Због топљења снега са Јастрепца и набујалих потока Рибарска река у Каонику је поплавила оранице у приобаљу, али за сада домаћинства нису угрожена. У порасту је и водостај реке Расине.

Набујале реке носе велику количину смећа 

Републички хидрометеоролошки завод упозорава да ће од сутра, услед пораста температуре, појачања јужног ветра и кише, повремено долазити до наглог топљења снега. 

Велика Морава, код Варварина, од јуче је порасла за 105 центиметара, код Ћуприје 56, код Багрдана код Јагодине 47 центиметара.

У Хидрометеоролошком заводу Србије прогнозирају даљи раст водостаја Велике Мораве целим њеним током.

Морава је мутна, набујала, носи велике количине смећа, грана, пластичних боца.

Река Црница код Параћина је порасла од јуче девет центиметара, Белица код Јагодине 26, Лугомир код Мајура (Јагодина) 60 центиметара, Ресава, код манастира Манасије код Деспотовца, седам центиметара и код Свилајнца 24 центиметра, наводе у локалним хидролошким станицама.

Водостај тих река ће и даље расти, али су процене да неће изаћи из корита, јер су локалне самоуправе у последње три године доста урадиле на чишћењу водотока, отклањању уских грла и учвршћивању брана и насипа.

Црница, Ресава и Лугомир су 2014. године у Параћину, Свилајнцу и Јагодини изазвале катастрофалне поплаве са великом материјалном штетом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара