Mihajlovićeva: Brnabićeva da odluči da li ćemo dobiti moderan zakon

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović navodi da premijerka Ana Brnabić treba da odluči da li će Srbija dobiti moderan Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

 

"Da li ćemo dobiti Zakon o rodnoj ravnopravnosti i kakav će on da bude i da li će da bude moderan, mislim da je to odluka na najboljoj od nas, a najbolja od nas je ona koja trenutno vodi vladu, gospođa Ana Brnabić", rekla je Mihajlovićeva.

Dodaje da je "možda fer da žena odluči" o tom zakonu.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost je, odgovarajući na pitanja novinara u "Metropolu", navela da premijerka treba da odluči da li ćemo imati moderan zakon i da li stvarno idemo u Evropu i da li stojimo na Zakonu iz 2009. koji nikada nije primenjen i zbog kojeg imamo kao rezultat na desetine ubijenih žena.

"Ako je naš starteški cilj da idemo prema EU, onda je to moderan zakon koji ima i podršku Brisela i treba da se nađe na raspravi u parlamentu gde će svi poslanici moći da se izjasne", rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da je Srbija spremna za novi zakon o rodnoj ravnopravnosti.

"Srbija je spremna za novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, spremna je za ono, kako se premijerka Brnabić, figurativno izražava, ne za 'BMV', već za 'spejs-šatl' u ovoj oblasti", navela je Mihajlovićeva.

Ističe da se mnogo promenilo od 2009. godine.

"Najveće probleme u društvu prave neznanje i sujeta i mržnja, što se često čuje u oblasti trenutne kritike po pitanju Zakona o rodnoj ravnopravnosti", smatra Mihajlovićeva.

Zakona o rodnoj ravnopravnosti tema države  

Poručila je da neće da ćuti pošto je to dobar zakon sa kojim možemo da napravimo veliki iskorak u toj oblasti.

"Cena da ga usvojimo je izgleda da prestanem da se bavim zaštitom žena i stvaranjem jednakih uslova sa muškarcima, kao i da se ukine Koordinaciono telo za rodnu ravnopravno. Ovo prvo je nemoguće pošto se time bavim ceo život, a što se tiče ukidanja Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost neki misle da time mogu da se bave neki sektori ili delovi ministarstava", navela je Mihajlovićeva.

Kako ističe, to nije tema jednog ministarstva već cele države.

Podseća da je Koordinacio telo za rodnu ravnopravnost osnovala vlada na predlog tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, upravo da bismo mogli sa svima da koordiniramo.

"Kako čujem, neki misle da će moći bolje da upravljaju donacijama, koje se dobijaju od međunarodnih institucija u ovoj oblasti", rekla je Mihajlovićeva.

Ističe i da to telo nema zaposlene već da ona obavlja koordinaciju i da su angažovani stručnjaci iz celog sveta.

Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti od prošle jeseni zaglavljen je u polemici između predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zorana Đorđevića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво