Do 2023. ETF u novoj zgradi

Vlada Srbije će u narednih nekoliko meseci raditi na rešavanju neadekvatnog prostora u kojem rade profesori i studenti na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) u Beogradu, a do 2023. ovaj fakultet bi mogao da dobije novu zgradu i kampus, najavio je ministar zadužen za inovacije i tehnologije Nenad Popović.

"Trudićemo se da u sledećih nekoliko meseci problem neadekvatnog prostora koji je ispod svakog kriterijuma u odnosu na ono što imaju zemlje u okruženju i druge evropske zemlje na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu popravimo, i nadam se da ćemo do 2023. godine, kada se obeležava 150 godina inženjerstva u Srbiji, imati nove zgrade i novi kampus", rekao je Popović obilazeći ETF.

Popović je podsetio da su najbolji mladi inženjeri iz Srbije, a koji danas rade i ovde, ali i u regionu i najvećim svetskim kompanijama od Australije do Amerike, Kine i Rusije, upravo oni sa ETF-a.

Rezultat tog rada vidljiv je time što danas praktično nemamo nijednog inženjera elektrotehnike koji je nezaposlen, primetio je Popović te poručio da Srbija mora da ulaže baš u institucije kakva je Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Vlada Srbije će u narednom periodu učiniti sve, obećao je, da se stvore bolji uslovi za rad na ovom fakultetu, koji su danas, kaže, apsolutno neadekvatni, pogotovo zbog rezultata koji se postižu, napominje ministar.

V.d. dekana ETF-a Milo Tomašević smatra da bi fakultet mogao da privuče firme koje bi u tim prostorijama radile sa ETF-om zajedničke projekte. "Mogli bismo da damo infrastrukturu za startap kompanije tako da bi to bilo jedno plodonosno okruženje koje bi moglo da rađa ne samo studente nego i projkte koji bi mogli da se primenjuju u industriji", objasnio je Tomašević. 

Popović je tokom posete fakultetu obišao Centar za robotiku ETF-a u kojem mu je robot poslužio sok, zatim Računarski centar gde se upoznao sa 3-D programom koji pomaže osobama sa autizmom, kao i učionicu u kojoj je trajala vladina obuka za IT prekvalifikaciju građana.

"Inženjerstvo je ključna reč za Srbiju. To je najveći resurs koji imamo i koji je pokazao svoj kvalitet u najjačoj svetskoj konkurenciji", istakao je Popović.

Rekao je i da je u beogradskom centru "Majkrosofta" dve trećine inženjera završilo upravo beogradski fakultet.

Elektrotehnički fakultet želi da zadrži studente u zemlji. Naruku im ide, kažu, dolazak stranih kompanija.

Student četvrte godine ETF-a Nikola Bebić kaže da je između druge i treće godine studija bio u Majkrosoftovom razvojnom centru u Beogradu. Planira da ovog leta kada završi fakultet krene tamo da radi.

Njegov kolega ima državnu stipenciju, ali posle prakse u Guglu, školovanje želi da nastavi u Kaliforniji.

"Jednostavno imate šta god vam padne napamet, sve što poželite, firma je uvek tu za vas u bilo kojoj sferi, ne samo poslovno, nego i privatno, ako imate bilo koji problem staće iza vas", ističe student četvrte godine ETF-a Nikola Lukić.

Novi Tehnološki park u Novom Sadu 

Ministar je podsetio je da se u Novom Sadu gradi novi Tehnološki park pri Fakultetu tehničkih nauka i da je reč o investiciji od preko 20 miliona evra.

"U Nišu se grade dva velika projekta, jedan je laboratorijska lamela za Elektronski fakultet i novi Tehnološki park, jedan od najsavremenijih u jugoistočnoj Evropi od 20 miliona evra", kaže Popović.

Takođe je pomenuo da se gradi nova zgrada Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu vredna pet miliona evra.

"Siguran sam da će vlada u sledećem periodu, a ja ću se maksimalno truditi da to sprovedem, imati mogućnosti da finansira novu zgradu za Elektrotehnički fakultet", kaže ministar Popović.

Milo Tomašević jezahvalio je ministru na poseti fakultetu i poručio da ETF nije samo mesto, kako je rekao, na kojem se stiče vrhunsko obrazovanje i gde se odvija bogat naučni rad, nego da je taj fakultet, mesto na kojem se obavljaju i inovacione delatnosti od interesa za privredu i celo društvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво