Centralna svečanost povodom Dana državnosti u Orašcu

U Memorijalnom kompleksu u Orašcu, održana je centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića premijerke Ane Brnabić, ministara, članova diplomatskog kora, kao i mnogobrojnih građana.

12.10 – Svečana ceremonija obeležavanja Dana državnosti je završena.

11.55 – Danas je veliki dan, dan kada slavimo Srbiju sećajući se predaka, odajemo počast onima koji su koji su postavili temelje naše moderne države, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

11.50 – Čestitajući Dan državnosti okupljenima u Orašcu, Milorad Dodik je poručio da nema boljeg mesta da okupi Srbe, jer, kako je ocenio, ono sublimira težnju Srba za slobodom.

11.40 – Vence na spomenik voždu Karađorđu položili su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, a potom je usledio umetnički program "Korak ka Evropi".

11.25 – Patrijarh Irinej drži opelo palim ustanicima.

11.00 – Počinje centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti u Orašcu.

Svečanost u Orašcu održana je u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Bili su prisutni i ministri u Vladi Srbije, zvaničnici Republike Srpske, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije kao i veliki broj građana.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je danas veliki dan, dan kada se sećamo naših slavnih predaka, kada se građani sreću kako sa prošlošću, tako sa sobom i sa sadašnjošću.

"Odajemo počast onima koji su koji su postavili temelje naše moderne države", dodao je Vučić.

"Imamo i pravo i obavezu da se ponosimo našim precima, ali i obavezu da brinemo o našim potomcima", poručio je Vučić i istakao da moramo da se posvetimo najtežim problemima.

Čestitajući okupljenima Dan državnosti, Milorad Dodik je rekao da nema boljeg mesta od Orašca da okupi Srbe jer, kako je rekao, ono sublimira težnju Srba za slobodom.

Srbi su sav svoj nacionalni i narodni život proveli u neprestanoj borbi za slobodu i "nisu proizveli samo jednog Karađorđa, nego mnogo znanih i neznanih junaka koji su se borili za slobodu".

"Danas je Srbija vraćena srpskom narodu, a srpski narod gde god bio, ovde i tamo, blizu i daleko, okupljen je oko nacionalne ideje i države Srbije u ideju koja se zove sloboda i naš nacionalni ponos i identitet", rekao je Dodik.

On je podvukao da su Srbi morali da prođu mnoge zablude, a jedna od njih je Jugoslavija, jer su, kako je rekao, Srbi stvarajući Jugoslaviju hteli da stvore slobodu i za druge, a ne samo za sebe, "da bi ti drugi na kraju u raspadu Jugoslavije stvorili svoje države".

"Ali i nas vratili Srbiji i danas srpski narod ima dve države – Srbiju i Republiku Srpsku. Ponosno smo okupljeni oko ideje srpskog naroda", naznačio je predsednik RS.

Dodik je ponovio reči predsednika Srbije da ne postoje hrvatski, bosanski ili drugi Srbi, već jedinstven srpski narod – gde god se nalazio i živeo, sa tradicijom, krsnom slavom, jezikom, pismom i srpskim govorom.

"Čast mi je što mi je data prilika da u jedinstvenom danu za srpski narod pošaljem poruke okupljanja, jedinstva srpskog naroda, očuvanja našeg identiteta, ponosa, našeg uspeha u istoriji i naših obeležavanja stradanja koja su bila ogromna", naveo je Dodik.

Kako je rekao, srpski narod, koji je dao Teslu i mnoge ljude svetskog formata, sa pravom danas može da proslavlja dan Srbije i sve naše praznike i da govori o slobodi, jer smo mi predvodnici te slobode na ovim prostorima "okupljeni pod zastavama Srbije i Republike Srpske".

"Srpski narod je stradalnički narod prošlog veka, a ovaj vek neka bude vek naše, srpske slobode. Gde god bili, srećan vam praznik Srbije, koji je okupio ovde, u teškim uslovima, posle nekoliko vekova borbe za slobodu i trpljenja, naše pretke koji su doneli odluku o ustanku i bili sposobni da samo nekoliko decenija posle iznedre najsavremeniji ustav tog vremena. To govori o nama i našim potencijalima", zaključio je Dodik.

Svečanost je počela opelom palim ustanicima koje je održao patrijarh Irinej.

Predsednici Vučić i Dodik položili su vence na spomenik voždu Karađorđu. Potom je usledio kulturno-umetnički program "Korak ka Evropi".

Pre početka državne ceremonije, patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju, kojoj je prisustvovao ministar Nenad Popović.

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Tog dana, 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima – glumcima, pevačima, akademicima, nekolicini stranaca i institucijama.

U svom obraćanju, predsednik Vučić je poručio da Srbija, slaveći laureate, proslavlja sebe i svoju budućnost.

Takođe, juče je izvedena počasna artiljerijska paljba u Beogradu, na Savskoj terasi na Kalemegdanu, na Niškoj tvrđavi i na Petrovaradinu.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара