Почасна паљба на Калемегдану, Нишкој и Петроварадинској тврђави

Поводом обележавања 15. фебруара – Дана државности Републике Србије, данас је на Савској тераси на Калемегдану извршена почасна паљба са десет плотуна из шест артиљеријских оруђа у складу са наређењем које је тим поводом дао председник Републике Србије. Почасна паљба изведена је истовремено и на Нишкој и Петроварадинској тврђави.

Паљби коју је извео гардијски батаљон Војске Србије присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, као и бројни грађани. 

Ове године, почасна артиљеријска паљба изведена је истовремено, у 16 часова, на Калемегдану, Нишкој тврђави и Петроварадинској тврђави.

Почасној паљби у Нишу присуствовао је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, а у Новом Саду председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и командант Прве бригаде КоВ бригадни генерал Жељко Петровић. 

Са Петроварадинске тврђаве одјекнула је почасна паљба од десет топовских плотуна коју је извела Гардијска бригада Војске Србије по наредби председника Србије Александра Вучића, а поводом Дана државности.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да сама чињеница да се почасна паљба у исто време изводи у три града Србије и да њој присуствују припадници МУП-а и Војска Србије – показује државно јединство и заједништво.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић казао је да је почасна паљба снажна симболика којом се данас Србија одужује прецима који су свим грађанима оставили слободу и завет да се боре за модерну и независну земљу, те да се боре за своју децу како би Србија била уважена и респектована од стране међународних пријатеља и сарадника, али и од стране сопственог народа и свих грађана који у њој живе.

Командант Копнене Војске Србије и бригадни генерал Жељко Петровић поручио је да Дан државности представља највећи празник у Србији, оценивши да је почасна паљаба уочи предстојећег празника у Београду, Нишу и Новом Саду идеална прилика да се покаже државно јединство, поготово што се то дешава у години у којој се обележава стогодишњица ослобођења Србије у Првом светском рату. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи