Mihajlović: Slogani za podsticanje rađanja uvredljivi za žene

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da su članovi komisije Ministarstva kulture i informisanja koji su birali slogane za akciju podsticanja rađanja promašili temu.

Zorana Mihajlović navodi da većina izabranih slogana u toj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama da rađaju, što može samo da izazove suprotan efekat. 

Nekoliko puta sam upozoravala da niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za rađanje, navela je Mihajlovićeva u pisanoj izjavi.

Mihajlovićeva smatra da su slogan "Dosta reči, nek zakmeči" ili "Rađaj, ne odgađaj" uvredljivi za žene, javno ih sramote i pokazuju veliko nerazumevanje uloge žena u Srbiji i populacionoj politici, ali i razloga zbog kojih u Srbiji treba da se rađa više dece.

Cilj svake akcija na temu povećanja nataliteta treba da bude buđenje svesti kod ljudi zašto je važno da nas bude što više, zašto je dobro da svako dete ima brata ili sestru i zašto je dobro imati porodicu sa više dece, navela je Mihajlovićeva.

Ona je upozorila da je tema rađanja isprepletana sa uslovima u našem zdrastvu, obrazovanju, medijima, ali i sa kulturnim životom naše zemlje.

Zato mislim da komisija koja je izabrala ove slogane nije dovoljno sagledala čitavu sliku o problem nataliteta u Srbiji, smatra Mihajlović.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 15. feb 2018, 19:14)
Trudnica [neregistrovani]

Trudnica

Povecanje u javnom sektoru mene zaobislo,onih 100.000 navodno za prvo dete ce me zaobici tkdj.samo racuni redovno stizu...Plus sad kad mi treba najvise para kasni mi i plata,o kakvim vi sloganima pricate?

(sreda, 14. feb 2018, 12:08)
anonymous [neregistrovani]

od čega da izdržavamo i sebe?

...a tek potomstvo?! Šta može da se uradi u životu sa dve minimalne zarade, a koje su trend u zemlji? Zašto bi iko plaćao više kad je zakonska norma takva kakva je a i dažbine poslodavaca velike. Povrh svega , eto i ovih "sligana"! Ma bajno. Gospodja ministarka bi trebalo da se bori i izbori za mnoge druge stvari za žene, ovi očajni slogani su najmanji problem, iako ugrožavaju položaj žena koje su dovoljno i nepoštovane i diskriminisane u svakom pogledu.

(sreda, 14. feb 2018, 11:39)
anonymous [neregistrovani]

Kampanja za povecanje nataliteta

Mozete vi biti i za i protiv slogana, ali slogani ne povecavaju natalitet...
Znate li zasto se mi zene ne odlucujemo za sledece, a neke od nas ni za prvo dete?
Iz vrlo "sebicnih" razloga: zato sto bi 3 generacije u jednoj porodici morale da se odreknu bukvalno svega, da bi detetu omogucile dostojanstven zivot i primereno obrazovanje.

Kako vec jednom ne shvatite, razumete, spoznate surovu cinjenicu: ne racunajuci onaj zanemarljivi procenat zena koje se ne odlucuju za radjanje zbog karijere, zene ne radjaju iz cisto ekonomskih razloga!!!

I nemojte vise o tome kako se pre 100 godina jelo jednom kasikom, iz jedne posude, a bilo po 10-oro dece!!!