Od EU 28 miliona evra za integrisano upravljanje granicom

U Vladi Srbije potpisana su dva sporazuma koja se odnose na upravljanje granicama i migracijama u Srbiji. Prvi vredan 28 miliona evra, drugi 16 miliona, a reč je o bespovratnim sredstvima. Potpisivanje dva sporazuma bespovratnih sredstava u sektoru budžetske podrške sa EU još jedna je dobra vest za Srbiju, nakon juče usvojene Strategije EU za zemlje Zapadnog Balkana, ocenila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Jadranka Joksimović je, u izjavi novinarima u Vladi Srbije, rekla da takve sporazume ne dobijaju sve zemlje kandidati za pristupanje EU, jer je to novac koji ide direktno u budžetski sistem zemlje sa kojom je sporazum potpisan.

"U tom smislu je veća i odgovornost i transparentnost korišćenja ovih sredstava. To je izraz velikog poverenja u zemlju kandidata", rekla je Joksimovićeva.

Dodala je da Srbija uživa to poverenje već nekoliko godina i u tom smislu podsetila da su ranije potpisana još dva sporazuma kroz sektorsko-budžetsku podršku.

Ministarka je navela da je prvi bio u vrednosti od 80 miliona evra bespovratne pomoći za reformu državne uprave, a drugi od 27,4 miliona evra bio usmeren na pomoć za reformu u sektoru obrazovanja.

"Danas smo potpisali bespovratnu pomoć za 28 miliona evra za integrisano upravljanje granicom, to znači da naše granične kontrole treba da obezbede slobodno kretanje ljudi i kapitala, ali istovremeno da budu bolje kontrolisane i u kontekstu migrantske krize, što je i za EU vrlo važno, ali i za nas", rekla je Joksimovićeva.

Dodala je da će sporazum pomoći na najsavremeniji način da Srbija uspe da postigne integrisano upravljanje granicama.

EU najveći donator

Istakla je da se Srbija pokazala kao pouzdan partner EU, ali i svojim građanima, te da je to važan novac koji će nakon što bude upotrebljen doprineti kredibilnosti Srbije i kao partnera EU, i kao kandidata za članstvo u EU.

"Sva ova sredstva, plus oko 200 miliona evra godišnje iz pretpristupnih fondova, koje dobijamo već godinama od EU, zaista čine Uniju najvećim donatorom u Srbiji i to je važno da naši građani znaju, jer verujem da će to doprineti porastu podrške evrointegracijama u Srbiji", zaključila je Joksimovićeva.

Sredstvima koje je EU donirala Srbiji kroz projekat za upravljanje migrantskom krizom, u iznosu od 16 miliona evra, finansiraće se pokrivanje operativnih troškova prihvatnih centara za smeštaj migranata, kao i pokrivanje troškova smeštaja maloletnih migranata bez pratnje u institucijama socijalne zaštite.

Projekat "Nastavak podrške za povećanje i unapređenje kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom u Srbiji - MADAD 2" potpisali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktorka Direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera.

Sredstva će biti namenjena i za angažovanje i terenskih i socijalnih radnika koji će pružati podršku sistemu socijalne zaštite sa ciljem zbrinjavanja maloletnih migranata bez pratnje, a obezbediće se i podrška sistemu obrazovanja u Srbiji za uključivanje dece migranata u školski sistem. 

Podršak će biti pružena i zdravstvenom sistemu, na osnovu koje će biti pokrivena i refundacija troškova zdravstvenih institucija na lokalu za usluge koje su pružene migrantim i angažovaće se lica za rad sa migrantima na terenu, kao i ljudstvo koje će aktivno raditi na sprovođenju i kontroli Projekta, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar Đorđević je rekao da će ministarstvo na čijem je on čelu, a koje je i koordinator ovog projekta, u saradnji sa nadležnim institucijama Vlade Srbije, postupati odgovorno i u skladu sa svim važećim međunarodnim standardima i evropskim vrednostima humanosti i solidarnosti.

Evropski komesar Johanes Han poručio je da EU ispunjava ono što je obećala – pomaže zemljama koje su bile pogođene velikim talasom migranata, a premijerka Ana Brnabić kaže da je danas potpisani Ugovor o sektorskoj budžetskoj podršci za Srbiju pokazatelj partnerstva sa EU.

Od 2007. do danas, u Srbiju je iz Unije stiglo više od dve milijarde evra, što je čini najvećim donatorom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво