Хан: Приступање ЕУ тиче се читавог народа

Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је да приступање ЕУ није само ствар Владе, већ да се тиче читавог народа и да треба да уједини све делове друштва. Премијерка Ана Брнабић каже да је данас потписани Уговор о секторској буџетској подршци за Србију показатељ партнерства са ЕУ – не само у политичком смислу, већ и у другим сегментима развоја, попут друштвеног и економског.

"То треба да буде национални циљ који ће све окупити ка коначној судбини", истакао је Јоханес Хан на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Србије Аном Брнабић.

Хан је навео да у том смислу данас два потписана споразума само додатно ојачавају пут Србије ка ЕУ.

Говорећи о потписаним споразумима, Хан је рекао да се један од њих односи на управљање границама у вредности од 28 милиона евра, док се други односи на помоћ у мигрантској кризи и за њега је издвојено 16 милиона евра.

"Имали смо велики мигрантски талас, он је сада завршен, али ми морамо да помажемо земљама које су биле погођене до сада невиђеним бројем миграната", навео је Хан.

Додао је да је ЕУ од 2007. године дала Србији више од две милијарде евра бесповратне помоћи и казао да то ЕУ чини највећим донатором у Србији.

Хан је изјавио да је у јуче усвојеној Стратегији поменут индикативни датум за приступање Србије ЕУ, 2025. година, али да то треба видети као датум који јесте изводљив, а у исто време и амбициозан.

"Од Србије зависи којом брзином ће испунити познате услове. Ми смо сигурни да су државни органи овде томе у потпуности посвећени", указао је комесар.

"Циљ дијалога нормализација односа"

Говорећи о дијалогу између Београда и Приштине, Хан је оценио да је то тежак и интезиван дијалог који подразумева интезивне дијалоге и преговоре, али да је његов циљ нормализација односа.

"Не бих да прејудицирам резултат тог дијалога, рано је рећи како ће се материјализовати нормализација, али је битно да то постане правно обавезујући споразум", истакао је Хан.

Упитан шта мисли о тежњи Албанаца на КиМ да се уједине са Албанијом, Хан је одговорио да сви знају да треба да се поштују права и постојеће границе.

"Након свих дешавања у региону, први интерес треба да буде помирење и међусобно разумевање и рад на добросуседским односима", оценио је Хан.

Брнабић: Уговор о буџетској подршци показатељ партнерства

Председница владе Ана Брнабић изјавила је да је данас потписани Уговор о секторској буџетској подршци за Србију у вредности од 28 милиона евра показатељ партнерства са Европском унијом - не само у политичком смислу, већ и у другим сегментима развоја, попут друштвеног и економског.

Ана Брнабић је, на конференцији за новинаре којој је присуствовао и европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан, рекла да је ово трећи потписани уговор и подсетила да је први уговор, који је у вези са реформом јавне управе, био у износу 80 милиона евра, док је други који се тиче директне подршке образовању износио 27 миилиона евра.

Говорећи о јуче усвојеној Стратегији ЕУ за земље Западног Балкана, Брнабић је рекла да Стратегија представља велику шансу за Србију.

"Ми смо разумели да не постоје никакве гаранције, разумели смо на чему је фокус, сада су наше обавезе и шта треба да радимо. Влада ће у наредном периоду наставити да ради на свим стварима које морамо да имплементирамо да бисмо искористили шансу која је пред нама", истакла је Брнабић.

Додала је да су пред Србијом значајни задаци и велики изазови и истакла да постоји потпуна преданост владе да уради оно што треба како би Србија приступила ЕУ.

"ЕУ је наш стратешки циљ, основни приоритет и национални интерес", поручила је премијерка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара